El part vetllat

El part vetllat no és perillós, ni presenta cap mena de risc per la mare, ni el nen

El part vetllat és un part poc comú que es produeix quan el bebè neix amb el sac amniòtic íntegre. Aquest tipus de part passa en un per cada 80.000 casos i de fet i en la cultura popular es diu que els nens i nenes que neixen així tenen molta sort, tal com recull la següent frase feta: 'part vetllat nen afortunat'. 

Aquest tipus de part es donen normalment durant la cesària, i és dona durant pocs segons o minuts, ja que la bossa es trenca molt fàcilment. 

El part vetllat no és perillós, ni presenta cap mena de risc per la mare, ni el nen. En els parts comuns la bossa amniòtica es trenca dins el ventre matern abans que el nadó surti. Mentre l'infant es troba dins de la bossa rep l'oxigen a través del cordó umbilical, de manera que mentre aquest no es talli, continua respirant.

La bossa d'aigües, se situa dins de l'úter i és una membrana on es desenvolupa el fetus i on queda totalment protegit d'infeccions, cops, i possibles pressions que els òrgans de la mare puguin sobre el bebè. A més, dins de la bossa el futur es mou lliurement per l'úter de la mare reforçant el seu petit esquelet i els seus minúsculs músculs.