Orientacions per gestionar la quarantena de la Covid-19

Segons l'opinió dels psicòlegs i altres experts és important continuar seguint unes pautes bàsiques

Si pensem que el confinament primer era per 15 dies i després s'està allargant, segons l'opinió dels psicòlegs i altres experts, és important continuar seguint unes pautes bàsiques que segur que molts ja les practiquem:

  • Entendre la realitat de què està passant i les recomanacions de sortir el mínim de casa. A nivell personal tenim la responsabilitat d'ajudar a sortir, el més aviat possible, d'aquesta situació.
  • Establir activitats, rutines, horaris i manteniment físic. Això implicarà tenir horaris pels menjars, treure'ns el pijama i posar-nos roba còmoda, fer exercici físic al nostre nivell. També pot ser útil planificar i escriure els horaris consensuats amb la família.
  • Mantenir els contactes personals mitjançant les xarxes socials, telefonar per comunicar-nos amb familiars, especialment amb la gent gran i veure'ns les cares i sentir les veus mitjançant les videotrucades o whatsapps.
  • Controlar la sobre informació de les notícies sobre el coronavirus, ja que això pot afectar els nostres sentiments. Cal dosificar la informació i obtenir-la de mitjans fiables. Tampoc cal parlar massa sovint del tema amb els fills petits.
  • Aprofitar aquest temps que serà temporal amb creativitat fent activitats que seria impossible dur-los a terme sense aquesta quarantena com: llegir, escoltar música, veure pel·lícules en família i jugar amb els nostres fills i filles amb jocs de taula, on line, llegir junts, etc.
  • Valorar el nostre estat de salut i el de les persones en les quals convivim. Cal intentar que els pensaments negatius no ens preocupin massa ni ens obsessionin. Hem de canviar-los fent activitats que ens distreguin com veure la TV, parlar per les xarxes socials de temes diferents del coronavirus, veure pel·lícules, escoltar música, fer crucigrames o puzles, etc.
  • Una estratègia pot ser dedicar a preocupar-nos uns 20 minuts diaris en un horari concret del dia que podem aprofitar per escriure o pensar sobre la nostra preocupació concreta, així aquest procés de pensament es tornarà automàtic. Millor no programar aquest temps a la nit. Si apareix la preocupació fora de l'horari establert, haurem de determinar que aquesta preocupació té un horari concret per pensar-hi.

És important també seguir una dieta equilibrada, rebre vint minuts de llum natural i dormir les hores adequades pel nostre cos.

Més informació