Sis consells per ajudar als infants a superar la por a les agulles

Si tenen por o molta por a les punxades, podem posar algunes pràctiques en marxa perquè estiguin més tranquils

La majoria d'infants tenen por a les agulles de les vacunes i saben que al llarg de la seva infantesa se'ls administraran diverses vacunes i més ara amb la de la Covid. Si tenen por o molta por a les punxades, podem posar algunes pràctiques en marxa perquè estiguin més tranquils. 

  1. Prepara l'infant abans: Anticipa't i explicar-li a l'infant què passarà i que no vagi a traïció. Explica-li que passarà sense espantar-lo i respon tots els dubtes que plantegi.
  2. Explica-li els beneficis de la vacuna: Hem d'evitar incidir en el dolor que pot provocar la punxada i hem de destacar els beneficis de la vacuna explicant per què es posa la vacuna, quines malalties prevé...
  3. No minimitzarem la por: Hi ha nens que encara que siguin més grans segueixen tenint por a les agulles. No els hem de ridiculitzar o dir-los que semblen més petits.
  4. Fes servir tècniques de distracció: Aquestes tècniques són molt eficaces per a totes les edats en el moment de la punxada. Ajuda a reduir l'estrès abans i durant la punxada. Si es tracta d'un nadó se li pot donar el pit per calmar el dolor i si és més gran podem donar-li una joguina o distreure'l amb dibuixos o vídeos al mòbil. En nens grans poden emportar-se una consola, el mòbil o la tauleta.
  5. La postura en el moment d'administrar la vacuna: En el cas de nadons és millor que estigui en braços en el moment que s'administra la vacuna i pels més grans la millor posició és de peu o asseguda.
  6. Hem de donar-los seguretat: L'actitud paterna i materna és important en acompanyar-los. Hem d'estar tranquils perquè se sentin segurs. Els podem donar la mà o abraçar-los mentre se'ls punxa.