Cremades. Com actuar si el teu fill es crema

La majoria de cremades en els nens passen a la cuina, per la qual cosa cal tenir-los ben lluny del foc mentre s'estigui cuinant

El primer que cal fer després d'una cremada és posar la part cremada sota un raig d'aigua freda i res més, sense la utilització de pomades o olis i si cal, anirem a urgències. La majoria de cremades en els nens passen a la cuina, per la qual cosa cal tenir-los ben lluny del foc mentre s'estigui cuinant, i no deixar mai al seu abast llumins, encenedors, llars de foc, líquids calents, estufes o qualsevol cosa que els pugui cremar. Després de la cremada una intervenció ràpida és decisiva per disminuir el temps de contacte entre el nen i el que li crema per contrarestar els efectes.

El primer és el raig d'aigua freda, i si és el cas caldrà retirar les robes del petit cremat, excepte les que estiguin adherides a la pell. S'avaluarà el seu estat per evitar una contaminació bacteriana o infecció, s'ha de traslladar el més ràpid possible a un centre mèdic. La gravetat d'una cremada la determina el factor que la causa, la seva profunditat i extensió, la part del cos on es localitza i l'edat, una mateixa lesió suposa més risc en nens, especialment en nadons.

  1. Les cremades de primer grau afecten només l'epidermis i es manifesten com una lesió vermella anomenada eritema. Són doloroses, però es curen en una setmana. 
  2. Les cremades de segon grau poden afectar tota l'epidermis i la capa superior de la dermis o tot el gruix de la pell. Apareixen eritema i butllofes i es cura en dues o tres setmanes. Són més profundes i la pell es torna de color blanc marronós i s'enfonsa. De vegades necessiten tractament quirúrgic. 
  3. Les cremades de tercer grau afecten tot el gruix de la pell. Es formen butllofes i poden anar acompanyades de febre, debilitat... En aquestes cremades la pell no es regenera i si es volen reparar les cicatrius s'haurà de recórrer a la cirurgia plàstica. En les cremades de tercer greu s'ha de vigilar si hi ha risc d'afecció respiratòria o de pèrdua funcional d'alguna part del cos, de les cicatrius tirants de la pell.