El millor regal: 10 claus per a que els nostres fills siguin feliços

El millor regal: 10 claus per a que els nostres fills siguin feliços

A les festes de Nadal, tothom hem estat tractant de trobar el millor regal per als nostres fills. Demanem la carta al Pare Noel i als Reis Mags, i els nens, més il·lusionats que mai, les escriuen i envien, confiant en la màgia del nadal.

I la carta dels pares? Segurament la majoria dels pares, si en fessin, coincidirien en el primer desig, molts dirien, "que els meus fills siguin feliços".

La natura de les relacions fa que sigui una tasca complicada. Malgrat això, i sense esperar que el que fem tingui un resultat màgic, sempre podem aprendre i anar millorant per aconseguir aquest regal que molts pares i mares aconsegueixen, malgrat les dificultats que han anat sorgint pel camí.

Deixem aquí uns breus apunts sobre alguns recursos que poden ajudar a aconseguir-ho:

1. Escoltar-los de forma activa, a partir dels seus interessos i afavorint que s'expressin lliurement, sense interrompre'ls i donant temps per que diguin tot el que volen dir.

2. Tractar de posar-nos en el seu lloc: "mirar la vida des dels seus ulls".

3. Fer-los costat en les seves emocions i facilitar que les expressin, ajudant-los a identificar-les, reconèixer-les i posar-hi un nom.

4. Elogiar el que fan bé i recordar-los els seus punts forts i característiques que ens agraden de la seva manera de ser.

5. Ajudar-los a prendre decisions responsables, basades en la recerca d'informació i la consideració dels aspectes positius i negatius de prendre un camí o un altre.

6. Escollir un bon moment quan s'ha de parlar de qüestions importants i negociar les seves demandes.

7. Dir que no quan calgui i posar límits.

8. Llegir una bibliografia adequada, que pugui servir de guia.

9. Compartir les dificultats i demanar ajuda davant els dubtes més importants.

10. Cuidar-se un mateix, sentir-se bé.

Tot i que semblin 10 claus senzilles, en la pràctica no ho són, però en canvi proporcionen a l'infant una gran dosi de confiança, autoestima, valors i autonomia. Se'ls està donant un espai on expressar-se, se'ls està donant educació emocional, i se'ls està educant per a que s'enfrontin a la vida i aprenguin a anar resolent les diferents dificultats, i en cas de que no puguin, sàpiguen demanar l'ajuda. Se'ls està donant l'amor que necessiten.

Aquestes 10 claus són bàsiques per a qualsevol educació que decidiu donar als vostres fills o filles, que sempre hauríeu de tenir presents, des d'on podreu iniciar un vincle sa i ple de possibilitats.

I per últim, és molt important també, cuidar-se d'un mateix per poder estar bé amb els altres, per poder atendre als nostres fills en les millors condicions, per poder sostenir les seves angoixes, per gestionar les seves emocions sense que ens arribin a desbordar, i tenir present en tot moment que ells són els nens i nosaltres els adults. Això no sempre ens serà possible, prendre distància és una tasca que no sempre aconseguirem, però és bo plantejar-nos que ha de ser el nostre objectiu.