El Vall d'Hebron atén el darrer any a més de 300 menors víctimes de violència, la majoria sexual

El 70% de les víctimes són nenes, entre 9 i 10 anys

La Unitat d'Atenció a les Violències vers la Infància i l'Adolescència de la Vall d'Hebron, que va entrar en funcionament el novembre de 2020, ha atès 343 menors de 16 anys com a víctimes de violències. "Les violències en general, i sobretot les sexuals, estan invisibilitzades i les que detectem són la punta de l'iceberg", exposa Mireia Forner, psicòloga clínica de la unitat.

El 70% de les víctimes són nenes, entre 9 i 10 anys que han estat exposades a violència sexual o adolescents que, en el moment de canvi vital, recorden fets passats i identifiquen el que han viscut. A més, les víctimes revelen que el 91% dels agressors són homes i més del 65% dels casos té lloc dins de la família. La violència sexual té un impacte importantíssim en tota la família", resumeix Giuliana Ríos, treballadora social sanitària de la unitat. 

La majoria de menors que atenen a la unitat, un 81%, han patit algun tipus de violència sexual. En altres casos es tracta de nens i adolescents que han patit violència física, emocional i psicològica o vinculada amb la violència masclista, com la vicària, la que s'exerceix contra els infants per fer així mal a la mare.


Un 30% dels pacients pateix seqüeles

La unitat assenyala que el 30% dels pacients pateix seqüeles a mitjà i llarg termini amb estrès posttraumàtic i que tenen records intrusius, un estat emocional negatiu persistent i dificultats per dormir o malsons. I encara que la violència sobre els infants fa estralls en la salut mental, hi ha diversos estudis que detecten afectacions en el sistema immunitari, cardiovascular i metabòlic i risc de tenir obesitat i diabetis.