Que és un malson i com els pots prevenir

Els malsons es produeixen sobretot entre els nens que estan cansats

Els malsons normalment passen durant la segona meitat de la nit i depenent de la intensitat del malson, els infants es recordaran l'endemà, si no és que es desperten a mitjanit, de vegades amb plors i crits.

De vegades es tendeix a confondre el malson amb el terror nocturn. És important diferenciar per actuar d'una manera o d'un altre. Els terrors nocturns són somnis menys comuns i succeeixen en el primer terç de la nit. Els nens i nens que pateixen terrors nocturns estan en un estat profund en el qual no se somia i estan summament agitats i són de difícil consol. Una vegada passats es dormen profundament i, normalment, no recordaran l'incident el dia següent.
 


Com els podem prevenir?

Els malsons es produeixen sobretot entre els nens que estan cansats, pel que el primer que hem de fer és vetllar perquè el nen o nena dorm suficient. Per aconseguir-ho haurem de fomentar una rutina de relaxació i de diversió alhora que l'infant vagi al llit. Per relaxar podem fer un bany calent i tranquil, llegir llibres que li agradin de manera que l'última imatge sigui una cosa relaxada. També és important parlar de les pors i els malsons per comprendre'l i ajudar-lo, ensenyant-lo a lluitar contra els malsons i la por.


Si el petit o petita s'ha despertat després d'un malson, sempre l'hem d'anar a veure i el tranquil·litzem. Normalment necessiten consol físic, com una abraçada, una frega fins que es tranquil·litzi. L'hem d'escoltar i explicar-li que no és real, sinó un malson. Les sensacions d'un malson poden semblar reals encara que s'hagi despertat. Deixar encesa una llum tènue durant un temps, que tingui el seu nino o joguina preferida a prop o al llit i crear una 'polsera antipor' o un 'esprai antipor' també els ajudarà. Els hem de recordar que dormin molt a prop i repetir-li que està fora de perill.