La joguina educativa, la joguina no dirigida

Has sentir a parlar de la joguina no dirigida? En aquestes dates, amb Nadal a la cantonada, els anuncis de joguines inunden cartells, espais televisius i planes web. Aquest "tsunami joguinaire" acostuma a tenir unes característiques  determinades: es tracta de joguines llampants, cridaneres, col·locades en escenaris irreals i plenes de gadgets extraordinaris. Són, sens dubte, un reclam publicitari que enlluerna a grans i petits, i s'allunya de la joguina educativa i no dirigida.

La veritat però, és que les joguines publicitades tenen poc recorregut. Molt sovint acaben amuntegades i abandonades en un racó després de poques hores d'ús!  I és que com més "dirigida" és una joguina  menys recorregut té. Com bé deia Maria Montessori: "Moltes vegades un infant no se sent atret per una joguina perquè no és real".

Des de Jugaia volem proposar-vos alguns materials que van en una línia totalment diferent. Es tracta de materials versàtils, oberts, creatius, que no diuen a l'infant com ha de jugar, sinó que permeten que dugui a terme un joc autònom, espontani i ple de possibilitats, la definició de joguina no dirigida.

Us deixem aquí alguns exemples agrupats per edats

Per nadons de 6 mesos a 1 any

 

Elements de fusta per panera dels tresors

Es tracta d'elements quotidians o curiosos pensats perquè el nadó experimenti de forma lliure amb els pesos, les textures, les formes…

Boles sensorials efecte mirall

Boles de diferents mesures i pesos que estimulen el gateig!

A més són aptes per jugar a l'aigua i a la sorra.

d'1 a 2 anys

Taula d'experimentació per jugar amb aigua i sorra

Una taula ideal perquè els infants hi puguin manipular elements amb total tranquil.litat. Apta per exterior.

Calaix de joc evolutiu

Un calaix que és una caixa de permanència, un joc de classificar i un petit carretó. Permet molts tipus de joc: ficar i treure, arrossegar…

De 2 a 3 anys

Cubs de fusta

Tan senzill com polivalent i divertit. Un conjunt de 6 cubs de fusta en mides escalades. Són fàcilment apilables i encaixables.

Nins, monedes i anelles

Classificar, agrupar, seriar, alinear, apilar.. Milers de possibilitats de joc amb aquests elements caracteritzats per la seva càlida delicadesa.

De 3 a 5 anys

Gran bossa de peces de fusta

Fins a 4 quilograms de peces de fusta de formes i colors variats per fer construccions, mini mons, mandales…

Abaloris translúcids

180 peces amb un element en comú ... es poden enfilar! N'hi ha de planes, cilíndriques, quadrades, rodones i en diferents colors ... ..

De 5 a 7 anys

 

Puzle magnètic Geoninot

35 peces magnètiques per a la lliure creació. També inclou 20 targetes amb diferents propostes per crear personatges i cares.

Joc de construcció Tomtect

Un joc de construcció original i diferent: fet de fusta amb peces que permeten que hi hagi parts mòbils.

Més de 7 anys

Dream a tree

Un trencaclosques sense solució, o millor dit: amb infinites solucions! Construeix tu sol o en companyia un arbre diferent!

Circuit de caniques master

Una pista de bales que es pot fer i desfer de mil maneres diferents! I el que és millor: que es pot combinar amb els mobles de casa! ?