7 Claus per a triar una joguina aquest Nadal

7 Claus per triar una joguina aquest nadal- Pares i Nens

Amb el Nadal a la cantonada i els infants preparant la carta a Ses Majestats, us proposem una breu reflexió sobre el món de les joguines i com fer-ne una bona tria. Penseu que les joguines no són una cosa qualsevol: són un material que serveix als infants per apropar-se al món, descobrir-lo, aprendre, socialitzar-se… Sovint no els hi donem la importància que tenen i acabem triant allò que està de moda, o el que surt a la televisió sense pensar-ho gaire.

Aquí us proposem 7 claus a tenir en compte abans de triar una joguina:

  1. Per començar voldríem transmetre una idea cabdal: les joguines només són un instrument… allò que realment importa és el joc! A més, cal escollir joguines adients per l'edat de l'infant. Cal tenir en compte l'estat maduratiu del nen, la seva força, la mobilitat i cal respectar el seu creixement natural. No convé forçar-lo a entomar jocs que no li són propis. Una joguina també ha de ser divertida, entretinguda, estimulant… El joc, o és divertit o no és joc. I no cal dir-ho: una joguina ha de ser segura, ho donem per suposat!

  1. En la varietat hi ha la diversió: Cal tenir joguines de diversos tipus: joc de construcció, joc de moviment, joc d'imitació, joc artístic o musical, joc de taula, joc de lògica…. Massa sovint acabem regalant a l'infant allò que sabem que li agradarà, però és un repte molt maco obrir-li noves portes a la diversió. De tant en tant, els hem d'apropar els jocs que no els cridin gaire l'atenció. Hem d'arriscar-nos i escollir alguna joguina fora de la seva llista. Així tindran l'oportunitat de descobrir noves formes d'entreteniment i passatemps.

  1. No us passeu! Els excessos no són bons.  És millor tenir una quantitat menor de joguines però plenes de possibilitats. Tots coneixem casos de munts i munts de joguines que cada any són ignorades pels infants perquè ja se n'han cansat. Per què no presentar una proposta de llarg recorregut, amb la que puguin seguir interactuant durant anys? Per exemple, jocs d'observació, jocs de construcció, trencaclosques, jocs en equip, jocs d'exterior per jugar-hi durant hores i que segueixin sent estimulants amb el pas dels anys. I d'altra banda, si tenim moltes joguines.. què us semblaria no donar-les totes de cop, i anar dosificant-les? Així les agafaran amb molta més il·lusió.

  1. Moltes vegades els infants prefereixen materials senzills que complicats. És preferible apostar per materials poc estructurats o poc dirigits. És a dir, materials que permetin que l'infant els regiri, sigui creatiu, els faci i els desfaci i els busqui les quatre potes. Són els materials amb les propostes lúdiques més fermes al darrere. Alguns exemples d'aquests materials versàtils i poc dirigits poden ser la sorra, el fang, jocs de construcció, jocs d'exterior, jocs d'imitació no molt definits… Són els oposats a les joguines amb moltes llumetes, colors molt vius i sons estridents, que no et permeten fer gaire cosa i que al cap d'uns mesos acaben caient en l'oblit per sempre.

  1. Compte amb mirar massa la tele per decidir les joguines! El bombardeig d'anuncis que patim durant aquestes dates a la televisió i els fulletons que arriben a casa sempre provoquen desitjos incontrolables de voler-ho tot. Òbviament, la gràcia dels regals de Reis és fer feliços als nostres, però cal equilibrar aquests desitjos amb d'altres propostes de més recorregut, que també els resultaran divertides.

  1. Qualitat i  preu no són el mateix.Una joguina ha de tenir qualitat. Això vol dir que ha de ser duradora, ha d'estar feta amb materials robusts (i si pot ser nobles) i ha de tenir una proposta lúdica clara. Ara bé, això no significa que hagi de ser cara, ni tampoc vol dir que una joguina barata no pugui ser de bona qualitat. El que us plantegem és que feu una petita reflexió sobre què voleu comprar.

  1. Les joguines transmeten una visió del món. Jugant és com més aprenen els nens. No jugàveu de petits a botiguetes? A pares i mares? A fer d'animals? El joc és el primer contacte que tenen els infants amb les normes socials. A mesura que vagin creixent, el joc configurarà els rols de gènere, les regles i l'autocontrol. De petits ens ensenyen com és el món que ens envolta…. així que no regaleu joguines bèl·liques, ni sexistes… Feu del món un lloc millor!