5 contes per fomentar l'empatia en els nens

Us presentem alguns contes, que per les seves característiques, ajuden a desenvolupar l'empatia dels petits. Aquesta habilitat emocional bàsica que ens permet establir bones i sanes relacions socials.

L'empatia és la capacitat de posar-se en el lloc de l'altre, de comprendre el que sent i per què ho sent.

No significa sentir, pensar o estar d'acord amb l'altre. Significa comprendre que, davant una situació determinada, l'altra persona pot sentir-se diferent, tot i que nosaltres no tinguem les mateixes emocions.

En sí, tots els llibres ens ajuden a adquirir empatia. Els llibres ens solen convidar a posar-nos en el lloc dels personatges. Observar les emocions que experimenten i les conseqüències dels seus actes, tant en ells mateixos com en la resta.

Una persona té empatia quan:

  1. És capaç de reconèixer emocions en ell mateix però també en els altres.
  2. És capaç d'escoltar activament a tothom, atentament i mostrant interès sincer, sense jutjar.
  3. És sensible i s'expressa amb cortesia i delicadesa, pensant amb els sentiments dels altres i també que els seus actes tenen conseqüències i afecten emocionalment als altres.
  4. Té una escala de valors on preval la importància a la tolerància, la solidaritat, l'amabilitat, el respecte, donar sense esperar res a canvi...

Totes aquestes característiques s'aprenen de l'exemple i la neurociència ha demostrat que com més oportunitats donem als nostres fills per exercitar-se en l'acte de pensar en els altres, més capaços seran de sentir compassió i empatia per la resta.

Els contes ens poden ajudar molt perquè forcen al lector a posar-se en la pell d'altres persones i sentir el que ells senten en determinades situacions o accions dels altres.

Et deixo 5 contes que us seran molt útils per fomentar l'empatia dels més petits.

  1. "Cinc minuts de tranquil·litat": una història real i quotidiana on tots, petits i grans, ens veurem molt identificats. Una mare se sent desbordada a l'hora d'esmorzar i necessita cinc minuts per relaxar-se, lluny dels seus tres fills. Així que decideix preparar-se un bany calent i espumós. Però aviat apareixeran de nou els tres fills amb la seva energia, espontaneïtat i divertides ocurrències.

  1. "El pirata de les estrelles": Un pirata tenia tanta gana que va decidir menjar-se totes les estrelles. Llavors el cel va quedar tan fosc i la lluna tan trista, que el pirata es va penedir del que havia fet. Un conte que ens explica que els nostres actes tenen conseqüències. Inclou una guia sobre l'empatia y alguns jocs per exercitar-la.

  1. "Això no és una selva": la protagonista d'aquesta història descobreix que pot negar-se a fer allò que la seva mare li mana. La mare respecta les seves decisions però l'adverteix que tant desordre pot acabar convertint la casa en una selva. I això és just el que passarà! Aleshores la petita s'adona que tots hem de col·laborar per aconseguir una bona i tranquil·la convivència familiar.

  1. "Una història de dues bèsties": La mateixa història s'explica dues vegades, cadascuna per un personatge diferent. La  mateixa vivència té dues lectures. Descobrirem que si fem a la nostra, sense tenir en compte les emocions de les persones, podem fer molt mal a qui ens envolta.

  1. "El meu papà": es produeix un canvi de rols i ara el pare passa a ser el fill. El pare no vol anar a dormir i és el fill qui l'ha de convèncer. Es produeix un estira-i-arronsa que a tots ens resultarà molt familiar. Ideal perquè els nens es posin a la pell dels pares i entenguin els sentiments que provoquen les seves actituds. Il·lustracions divertides i molt originals.