4 Contes infantils que parlen del bullying

Les dades són esgarrifoses: un de cada deu nens assegura haver sofert assetjament escolar en algun moment, però sens dubte en són molts més, ja que molts no arriben a denunciar-ho mai.

S'estima que cada any augmentaran en 100.000 el nombre de nens i joves víctimes del bullying a Espanya, si no canvia la llei al respecte i la nostra actitud davant del problema.

Com a mare de dos nens i una nena, ja no em serveixen les excuses "és cosa de nens" o "això sempre ha passat". Crec que hem de dir prou i començar a educar (des de casa i des de l'escola) en la igualtat, la no-violència i el respecte a totes les persones.

I cal fer-ho ja! Cal parlar directament del tema amb els infants, perquè entenguin les greus conseqüències de l'assetjament escolar, els sentiments de tots els agents implicats, els seus motius, les seves pors,... i així descobreixin que, tan si són víctima, assetjador o testimoni, hi ha una sortida a aquesta situació.

La clau està en la prevenció, en treballar l'empatia, l'autoestima i la resolució de conflictes. Tots aquests temes els podem abordar fàcilment a partir de la literatura infantil i juvenil, perquè els contes són una gran eina educativa i una finestra al diàleg i la comunicació.

Podem començar amb alguns d'aquests contes i llibres:

"Nuna sap llegir la ment", ed. BiraBiro ( 3 anys): fantàstic per treballar l'empatia, posar-se en el lloc de l'agressor i entendre les dues visions d'un mateix conflicte. Nuna arriba a casa preocupada pel comentari d'un company. La seva mare li deixa unes ulleres de visió màgiques, amb les quals podrà llegir els pensaments dels altres. Serà aleshores quan descobrirà que a vegades la gent no diu el que pensa i podrà entendre els seus sentiments amagats.

La Nuna sap llegir la ment- Pares i Nens

"El monstre petit diu NO!", ed. Sushi Books ( 3 anys): aquest conte m'agrada perquè fa entendre als nens que han de confiar amb els seus sentiments i expressar el seu descontent davant de certes situacions o actituds. Tots tenim dret a dir "no" quan algú no ens tracta bé, alguna cosa no ens agrada o no ens ve de gust o ens molesta, sense que això ens provoqui remordiments. Un conte sobre l'amistat, com relacionar-se i no deixar que abusin de nosaltres.

El monstre petit diu no- Pares i Nens

"Vermell o per què el bullying no és cap broma", ed. Tramuntana ( 5 anys): un conte que em sembla un imprescindible, per com mostra els sentiments de totes les partes afectades i com ens convida a reflexionar sobre aquest tipus de conflictes. A més es centra en els testimonis (passius o no) de l'assetjament escolar. Demostrant que està a les seves mans fer alguna cosa per aturar aquestes agressions. Importants programes antibullying han demostrat que en ells recau la clau per acabar amb aquests conflictes.

Vermell o perquè el bulliyng no és cap broma- Pares i Nens

"Wonder", ed. Nube de Tinta ( 11-12 anys): aquesta és una història que tots els adolescents, preadolescents i els seus pares haurien de llegir. August, el protagonista, va néixer amb una severa malformació a la cara, després de moltes operacions i ser educat a casa, ha arribat el moment d'anar a l'escola. Més concretament a l'institut. No serà gens fàcil per a ell ni per als seus nous companys. Molt recomanable, de lectura fàcil i àgil, a més escrit en diferents parts narrades per diferents protagonistes de la història, de manera que ens dóna l'oportunitat de veure els sentiments de cadascun, les seves inquietuds i com perceben i viuen els conflictes del seu dia a dia.

Wonder- Pares i Nens

Espero que t'hagin agradat aquests contes que ens ajuden a parlar obertament de l'assetjament escolar i són un petit pas cap a la prevenció d'aquests conflictes que, desgraciadament, són cada cop més presents a la vida dels nostres fills i filles.