Per sort, la societat cada vegada està més sensibilitzada amb la importància d'educar les emocions dels nens i nenes, i en fer-ho des de ben petits.

Molts estudis i investigacions recolzen la creença que, en matèria de criança i educació infantil, no és suficient ocupar-se dels aspectes físics i cognitius del nen, sinó que cal també atendre la seva part emocional, social i afectiva, ja que s'ha vist que prop d'un 80% de l'èxit en l'edat adulta (personal, social i professional) prové de la intel·ligència emocional.

Per això avui us porto deu contes que ajuden a desenvolupar en els nens i nenes totes i cadascuna de les competències emocionals bàsiques i imprescindibles per poder assolir una vida més sana, equilibrada y feliç.

Són la identificació, l'acceptació i gestió de les emocions pròpies i dels altres, capacitat d'empatitzar, l'autoestima, la resolució eficaç de conflictes, les actituds pro socials, la resiliència,..

No us parlaré de contes d'emocions (que estan força bé per ajudar als nens i nenes a identificar i posar nom a les emocions) sinó de contes que emocionen: contes que serveixen pel creixement emocional i social del lector, alhora que no deixen de banda la funció bàsica de la lectura a la infància, que és divertir, sorprendre i enganxar al lector.

Som-hi, doncs?

10 contes que emocionen- Pares i Nens

"L`ós i el piano"

Un ós troba un piano en mig del bosc i, poc a poc, al llarg del anys, aprèn a tocar-lo, arribant a convertir-se en un gran virtuós. Això el portarà a poder viatjar fins a la gran ciutat i a fer-se molt famós. Però ni l'èxit ni la fama el fan feliç, per això decideix tornar a la seva llar. Se'n recordaran d'ell? Estaran ressentits amb ell per haver marxat? Un conte sobre l'amistat, la família, l'esforç, la cerca del somnis, l'enyorança i les coses que realment són importants i ens fan feliços.

10 contes que emocionen- Pares i Nens

"El meu gran amic"

El senyor Tim és tan tímid que no té amics, però un dia coneixerà al senyor Puça i tot canviarà. Junts faran un gran equip i aconseguiran vèncer les seves dificultats i créixer com a persones. Un conte entranyable.

10 contes que emocionen- Pares i Nens

"No m'han convidat a l'aniversari"

En Marc i altres companys de classe estan tristos, doncs no han estat convidats a una festa d'aniversari. Això els fa sentir-se apartats del grup, però aviat descobriran que no és la fi del món, sinó l'inici d'una gran aventura. Davant dificultats quotidianes sempre hi ha quelcom positiu i les adversitats poden resultar meravelloses oportunitats per realitzar grans coses.

10 contes que emocionen- Pares i Nens

"L'illa de l'avi"

Un nét i el seu avi emprenen un viatge a una illa deserta, però no un viatge normal, sinó un de molt especial. El conte ens parla de la bonica relació entre ells, però també dels comiats i com a vegades ens hem de separar d'aquells que més estimem. Tendre, subtil i delicat.

10 contes que emocionen- Pares i Nens

"En Calvin no sap volar"

En Clavin és un ocell apassionat per la lectura, això farà que deixi les classes de vol i busqui refugi a la biblioteca entre llibres i més llibres. Però un dia arriba l'hora d'emigrar i en Calvin no sap volar, què passarà llavors? Un conte sobre la família, la necessitat de conèixer-nos a nosaltres mateixos, lluitar pels nostres somnis i les nostres passions, trencar estereotips i acceptar als altres tal i com són.

10 contes que emocionen- Pares i Nens

"Els fantasmes no truquen a la porta"

Amb unes il·lustracions molts simpàtiques i expressives aquest conte ens parla de la gelosia entre amics. Una història divertida i original, del tot recomanable.

10 contes que emocionen- Pares i Nens

"La Lola se'n va a África"

La Lola, l'entranyable protagonista d'aquesta història, està molt enfadada amb els seus tres germans bessons i les seves malifetes. Tan enfadada està que decideix fer les maletes amb el més imprescindible i marxar lluny, molt lluny: a Àfrica! Divertit, tendre i enginyós relat que ens ensenya una fantàstica estratègia per apaivagar les emocions quan aquestes s'apoderen de nosaltres.

7 contes per treballar valors amb els nens- Pares i Nens

"Grrrrr"

En Fred és molt competitiu i ha guanyant forces premis, però això li comporta molts sacrificis i deixar de costat els seus amics. Un dia arriba al bosc un altre ós que pot eclipsar-lo en el concurs anual a millor ós. A més a més, en Fred perd misteriosament el seu gruny. Com acabarà tot? Un conte que amaga molts valors i aprenentatges: la competitivitat, l'amistat, el perfeccionisme, la soledat, la honestedat,... però també la comprensió i la capacitat de perdonar.

10 contes que emocionen- Pares i Nens

"Els tres bandits"

Una història amb tots els ingredients per triomfar: dolents molt dolents, una petita protagonista desvalguda, tresors, una mica de tensió i por,... Tres bandits assalten a les persones durant la nit. Un dia troben una nena òrfena i decideixen emportar-se-la. Aquest fet canviarà la seva vida per complert. Per parlar i reflexionar amb els nens sobre el que està bé i el que no, sobre la bondat del cor, sobre les aparences i com tots podem ajudar als altres si ens ho proposem.

10 contes que emocionen- Pares i Nens

"Vermell o per què el bullying no és cap broma"

Un conte que, a partir de les emocions de tots els implicats en aquest tipus de conflicte, ens ajuda a reflexionar sobre el paper que tots hi juguem. Per trencar tabús i poder parlar obertament d'aquest tema que, encara que no vulguem, és present a les escoles i cal ajudar als nens a gestionar-lo adequadament.