10 contes per a 10 pors infantils

Pors tan dispars com la por a la foscor, a l'aigua o al ridícul, són habituals en la infància i van lligades a les diferents etapes del desenvolupament infantil. Són evolutives, és a dir, van canviant segons l'edat del nen/a. A mesura que els nens/es van prenent més consciència de si mateixos i de l'entorn, algunes pors desapareixen, deixant pas a unes altres.

Les pors infantils, encara que no resulten agradables ni per als nens ni per als pares, són normals i fins i tot necessàries, doncs els ajuden a madurar i els ensenyen a ser previnguts. L'important és acompanyar adequadament als petits, perquè puguin anar superant les pors a mesura que van apareixent i així guanyar autoconfiança, alhora que es reforcen els vincles familiars.

Existeixen diferents eines per ajudar als nens/es a superar les seves pors, una de les més efectives és la literatura. Els contes infantils funcionen perquè els nens/es s'identifiquen i empatitzen amb els personatges, sentint les seves pors. Senten la tensió i l'ansietat que creix en avançar la història per cedir en el desenllaç, encara que aquest no sigui tan bonic com voldríem. Veure que uns altres han afrontat i superat les seves mateixes pors els dóna confiança a si mateixos i en els seus propis recursos personals.

10 contes per a 10 pors infantils

Por a la foscor:

El conte "Encender la noche" m'encanta perquè li dóna la volta a la por a la foscor amb una idea tan simple però tan genial com aquesta: quan li dónes a l'interruptor NO estàs apagant la llum, estàs encenent la nit i amb ella encens els estels, els grills, les granotes, la lluna blanca,... La nit no és sinònim de foscor i por, sinó d'una infinitat de llums molt especials i altres meravelles que no podem perdre'ns.

Por als monstres:

"Jo mataré monstres per tu" fa temps que ocupa un lloc molt especial a la nostra biblioteca. El millor d'ell és que no intenta convèncer als nens i nenes que els monstres no existeixen, simplement vol explicar que de vegades tenim por de certes coses o persones perquè no les coneixem. Si som valents i ens atrevim a apropar-nos a allò que ens fa por, potser descobrirem que la por no tenia cap sentit i que allò que temíem, en realitat no és tan diferent de nosaltres mateixos.

Ens explica que sota nosaltres hi ha un món a l'inrevés, com un reflex del nostre món però habitat per monstres. Aquests monstres fan les mateixes coses que nosaltres i tenen les mateixes pors: temen als humans que viuen sota els seus peus! I tot és a causa que no ens coneixem.

Por a la separació:

En el conte "No te vayas" la protagonista ho passa realment malament amb els comiats, sent punxades en el cor, dolor a la panxa,... Però el llibre ens explica com, després d'un adéu, sempre ens espera alguna cosa nova (moltes vegades fins i tot millor): el sol dóna pas a la lluna, l'hivern a la primavera, el tricicle a la bicicleta de grans, l'anada cap al col·legi es converteix en un autobús ple d'amics i riures, la bona nit del pare en una infinitat de somnis agradables,...

Amb un format bastant gran i unes il·lustracions originals (en vermell, blanc, negre i daurat), aquest llibre és perfecte per treballar les separacions, comiats, canvis,...

10 contes per a 10 pors infantils

Por als éssers imaginaris (fantasmes, vampirs,...):

El protagonista de la història de "Los miedos del capitán Cacurcias)" té por a tot, fins i tot de les seves sabates. Així que la seva tripulació, el porten a un vell vaixell abandonat perquè s'enfronti a les seves pors. Aquestes aviat apareixen, en forma de fantasma, vampir i home llop. El capità descobrirà que tots aquests personatges estan només en el seu cap i que si crida ben fort "no existeixen, no existeixen, no existeixen", desapareixen!

A la web de l'editorial NubeOcho podeu descarregar gratuïtament l'àudio del llibre narrat pel mateix autor.

Por als animals:

Un gos negre apareix davant la porta d'una casa. Tota la família està aterrada. El gos negre va creixent i creixent, cada vegada estan més espantats. Fins que arriba la més petita de la casa i surt fora a enfrontar-se al gos. Comença a parlar i jugar amb ell i el gos es va fent petit de nou. Al final, es fa tan petit que entra a la casa i es converteix en la seva mascota.

Gran lliçó: som nosaltres els que ens creem les pors, fem que creixin i les empitjorem. Només sent valents i plantant cara a les nostres pors podem disminuir-les i superar-les. Llibre guanyador del prestigiós premi Kate Greenaway 2013.

Por als fenòmens naturals (tempestes, vent, pluja,...):

La col·lecció Toni i Tina són uns llibres que, mitjançant històries divertides i quotidianes, volen ajudar els nens i nenes a identificar les seves emocions, parlar d'elles i afrontar-les. Són una bona eina per a l'aprenentatge social i emocional dels més petits, que a més, inclou propostes per generar diàleg, jocs i unes orientacions per a l'adult.

En aquest llibre, el Toni té por de la tempesta. Quins llamps i trons! La Tina haurà d'empescar-se alguna cosa per fer riure al Toni, que s'oblidi de la seva por i puguin passar una bona estona junts.

10 contes per a 10 pors infantils

Por a l'aigua:

El conte "Aquest monstre em sona" és un conte per prendre's amb bon humor l'hora del bany, que per alguns és tot un suplici. Un nen és perseguit per un monstre gran i pelut, però no li té por, ja es coneixen. No és la primera vegada que es veuen.

El monstre al final l'atrapa i sembla que vol cuinar-lo per convertir-lo en el seu berenar. Intenta escapar-se, però el monstre no fa més que riure. Quan sembla que se'l va a menjar, li posa un pijama i se'l menja, però a petons! El monstre no era un altre que el seu pare, banyant-lo i arreglant-lo per anar-se'n a dormir.

Por als estranys (lladres, segrestadors,...):

Hi havia una vegada tres bandits tan dolents i terribles que tenien a la gent atemorida, la seva simple aparició feia desmaiar la gent de por. Però un dia coneixen a la petita Úrsula i el seu món canvia per sempre: es tornen bons i canvien el seu món de robar i amenaçar a la gent per un món on es dedicaran a ajudar als nens necessitats.

Podreu parlar amb els nens i nenes del que està bé i el que està malament, que de vegades les persones no són el que semblen i que els lladres també tenen bon cor i mai farien mal a un nen/a.

Por al ridícul:

En el conte "Concert de piano" la Momo està a punt de començar el seu primer concert i està una mica nerviosa. De sobte, una ratolineta apareix per convidar-la a la seva pròpia funció. La Momo descobrirà un món insòlit en què un nou públic la farà sentir com a casa. Un llibre ple d'emocions magníficament il·lustrat.

Aquest llibre és fantàstic per a nens i nenes amb por escènica, pànic a fer el ridícul o que s'angoixen si han de parlar en públic.

Por a les malalties i a la mort:

En el conte conte "Jack y la muerte" en Jack està trist, la seva mare està molt malalta. Surt a passejar i es troba, cara a cara, amb la mort. No dubta a enfrontar-se a ella i aconsegueix tancar-la dins d'una petita avellana. Triomfal torna a casa, on la seva mare està tan feliç (i sana) cuinant. Sembla que en Jack ha aconseguit burlar a la mort.

Però els seus actes tindran conseqüències inesperades: res pot morir ara, ni vegetals ni animals. Com podran alimentar-se? Es genera un gran caos. La mort ha de ser alliberada.

En Jack aprèn una gran lliçó: la mort no és dolenta, és una cosa natural i fins i tot necessària. No hi ha vida sense mort i viceversa. Una història emotiva que ajuda a presentar la mort sense dramatismes ni misteris i contribuir a fer-la una mica més comprensible.