Com pots prevenir l'ennuegament en nens?

Una nena menja verdures sentada en una taula

Prevenir l'ennuegament en nens és una de les preocupacions dels pares, sobretot quan s'inicia la introducció d'aliments sòlids i trossets. A partir dels sis mesos els bebès poden començar a menjar gairebé tots els aliments. Hi ha algunes excepcions com els fruits secs i les llavors senceres pel risc d'ennuegament que suposen.

La presència de cossos estranys a les vies respiratòries de qualsevol infant no és una patologia freqüent, però pot tenir conseqüències greus. Els fruits secs com les ametlles, nous, avellanes, anacards, macadàmies, festucs... i les llavors són la principal causa d'ennuegament entre nens i nenes des del primer any de vida fins als quatre. És per això que sempre s'han d'extremar les precaucions al màxim.

S'ha de tenir en compte que els quatre primers anys de vida els infants encara no tenen molars. Aquestes peces dentals permeten una bona masticació. A això se li suma la immadura coordinació que existeix entre la deglució i el tancament de la glotis. Un fet que ocorre en edats més grans.

Però, com podem prevenir l'asfíxia en nens?

  • No donar fruits secs sencers, ni llavors senceres a menors de 5 anys. Així i tot, les podem donar triturades abans d'aquesta edat. Per fer-ho el millor és consultar al pediatre per consensuar la millor edat per introduir-les, ja que aporten molts beneficis nutricionals.
  • Sempre hem de revisar l'habitatge per no deixar a l'abast objectes petits o que es desmuntin en peces petites i puguin anar a parar a la boca, nas o orella dels menors.
  • Des de ben petits els hem d'ensenyar a què no es posin cap objecte a la boca, al nas o a les orelles.
  • Quan s'introdueixen els trossos en l'alimentació, s'ha d'ensenyar a mastegar bé tots els aliments. També s'ha de supervisar que mengin asseguts i mai estirats. El moment de menjar ha de ser un moment tranquil, és a dir sense saltar o jugar.
  • Intentem evitar tots aquells aliments que produeixen ennuegament en nens com fruits secs, raïm, crispetes, caramels durs o salsitxes ...
  • En el cas d'aliments amb pinyols tipus cireres o olives, la millor opció és retirar el pinyol abans.
  • També retirarem els pinyols dels melons i les síndries per estalviar problemes.