L'empatia dels menors es pot desenvolupar jugant amb nines

Jugar amb nines activa les regions del cervell associades al processament de la informació social

Actualment en la situació de confinaments parcials i restriccions socials que ens trobem per la Covid-19, hi ha pares i mares que els hi preocupa que els seus fills i filles facin menys activitats infantils, d'esport i extraescolars, perquè els hi pot afectar relacionar-se amb els amics i companys i també socialitzar-se amb les persones adultes.

Segons l'opinió de la psicòloga Patricia Ramírez els pares aposten més perquè els seus fills juguin amb jocs d'estratègia, puzles i treballs manuals que tenen objectius i resultats per aconseguir, infravalorant altres jocs com jugar amb nines i més si ho fan sols.

Jugar a nines és un joc simbòlic i social, per exemple quan es juga a pares i mares, a metges, a mestres de l'escola, a donar menjar a les nines, etc. Aquestes activitats i jocs els prepara per a la vida adulta.

Un estudi de la Universitat de Cardiff (Anglaterra) dut a terme per Sarah Gerson i patrocinat per l'empresa americana Mattel, ha confirmat que jugar amb nines activa les regions del cervell associades al processament de la informació social i l'empatia. Aquest concepte psicològic que actualment s'utilitza molt en diferents àmbits, permet posar-se en el lloc de l'altra persona, per ser generosos, aprendre a ser solidaris, a socialitzar-se, ser més creatius... 

Amb els resultats d'aquest estudi amb nens i nenes de 4 a 8 anys, utilitzant per primer cop la neuroimatge per explorar els efectes del joc amb nines, s'ha pogut confirmar relacionar-ho amb l'empatia i la sociabilitat, encara que juguin sols, cosa que no passa si juguen amb videojocs o consoles.