Com inculcar als fills el sentit de l'humor

El sentit de l'humor és un dels elements rellevants de la nostra personalitat. Hem de transmetre aquest valor també als nostres fills.

La vida està formada de petits i grans moments. Avui, deixarem els grans de banda i ens centrarem en els petits, els que configuren el nostre dia a dia.

Els mestres tenim la sort de ser testimonis de molts dels petits moments que viuen els nostres alumnes diàriament.

Vivim fragments de moltes vides, i ens ajuda a entendre millor conductes i ens permet anticipar reaccions i donar-hi resposta.

A les classes, hem constatat que la nostra actitud és clau a l'hora d'afrontar les coses i que el sentit de l'humor sempre ens ajuda.

Per tant, si ajudem als nostres fills i als nostres alumnes a practicar aquesta actitud en clau d'humor des de ben petits, també els ajudarem a gestionar millor i de forma més autònoma els petits sotracs amb els que es trobaran a la vida.

Partim de dos moments crucials per mirar d'incentivar el seu sentit de l'humor davant les coses.

El sentit de l'humor en el moment del joc.

Per als nens de totes les edats, els moments d'esbarjo o de pati són un gran aprenentatge. El pati només dura 30 minuts, però és una autèntica escola de vida.

Els pares ens hem d'interessar per saber a què juguen i amb qui i si veiem que el joc els ocasiona problemes, els hem de donar eines en clau d'humor per mirar de resoldre'ls sense entrar en els bucles de les injustícies, les trampes i els conflictes que sovint apareixen.

En un pati es juga  a "polis i a cacos", al "pilla-pilla", a "fet i amagar" i a un munt de coses més i la decisió de quin és el paper que juga cadascú a cada joc pot ser origen de molts conflictes. Qui és el "poli"? Qui "la pilla"? Qui es posa de porter?

El cas és que si observem bé, veurem que, jugant al mateix, hi ha qui s'ho passa genial i qui, ineludiblement, acaba enfadat, amargat o disgustat.

Ajudar a gestionar totes aquestes situacions és molt més important i molt més difícil del que sembla. I incloure el sentit de l'humor en aquesta gestió és bàsic per  aprendre a tolerar la frustració que suposa perdre.

En definitiva, al final  es tracta  de viure els petits moments del joc evitant al màxim els dramatismes. I els nens han d'entendre que el sentit de l'humor i la ironia són armes poderoses que ens han d'ajudar a aconseguir-ho. Tant al pati de l'escola, com al joc a les cases i amb les famílies.

Hem de procurar que els seus fills i els seus alumnes tinguin una actitud poc dramàtica davant del joc. Hem d'ensenyar-los a saber guanyar i saber perdre, cosa que no resulta gens senzilla, però si ho aconseguim, tindrem nens més disposats a divertir-se i a no amargar-se la vida.

L'humor davant situacions quotidianes que ens incomoden.

Una de les coses que més greu ens sap als adults és veure els mals tràngols dels més petits quan s'enfaden o es disgusten i se'ls escapa la llàgrima, la ràbia o els envaeix el desconsol. Les situacions que ho provoquen poden ser vàries:

  • Quan han fet una feina i no ha sortit tan bé com s'esperaven…
  • Quan senten angoixa per no entendre una cosa ...
  • Quan no se surten amb la seva...
  • Quan senten enveja perquè no són el centre d'atenció d'una determinada situació...
  • Quan el seu millor amic "no els està amic" per qualsevol discussió o baralla…
  • Quan no els deixen xutar un penalti…
  • Quan algú se'ls ha colat a la fila…
  • Quan han perdut en un joc...

La llista seria immensa, perquè diàriament es donen un munt de situacions que els incomoden, els disgusten o els fa mandra afrontar. Exactament igual que ens passa als adults.

En moments així, també és bo saber tirar de l'humor i la ironia i no lamentar-se entrant en bucles dramàtics.

Al final, les situacions són i seran les mateixes, tant si ens enfrontem a elles amb un somriure, com si ho fem enfadats.

Hem d'ensenyar que agafar-se les coses amb sentit de l'humor resulta molt útil.

En aquest sentit, l'exemple dels adults és fonamental en aquest procés d'aprenentatge que tant costa posar en pràctica.

Recordeu d'inculcar i portar a la pràctica el refrany: el dia que no has rigut, és sens dubte un dia perdut!

Si els vostres fills tenen clara aquesta màxima, segurament la seva actitud davant les coses serà sempre més positiva.