Els deures d'estiu i altres responsabilitats

Arriben les vacances i un cop superat el trencaclosques que suposa la conciliació familiar (casals, avis, campaments, reduccions horàries i de sou...) molts pares no saben com abordar el tema dels deures d'estiu, perquè hi ha molta polèmica i molta controvèrsia al respecte.

És una imprudència deixar descansar a les criatures durant dos mesos sencers? O, al contrari, és necessari que desconnectin de qualsevol activitat acadèmica?

Cal deixar-se guiar per les recomanacions de les escoles, pel sentit comú, per la realitat concreta de cada nen i per com cada família té estructurat el temps de vacances.

Deures d'estiu o activitats?

Per revisar el concepte deures us proposem una sèrie d'activitats o deures d'estiu que us poden ajudar a planificar una mica algunes estones d'estiu. Podeu triar les que considereu quines encaixen millor en el vostre model familiar i encabir-les en el vostre dia a dia o en les estones que estan amb els avis, per tal que ells també tinguin una estona de descans.

  1. La lectura hauria de ser innegociable en qualsevol època de l'any, i l'estiu no és una excepció. Llibres, còmics, diaris, revistes… Qualsevol lectura és font de cultura i de coneixement.
  2. Els jocs de taula són una altra font d'aprenentatge inqüestionable, sempre que no "deixem guanyar" als més petits de la casa. Esperar el torn, acatar una normativa, pensar, tenir rapidesa de reflexos, saber guanyar i aprendre a controlar la ràbia quan perdem són molts dels beneficis de qualsevol joc que vulguem compartir amb família i amics.
  3. Les visites a museus, fires, pobles o llocs de diferent interès cultural haurien d'estar presents a la nostra agenda estiuenca. I hauríem d'acostumar als nostres fills a tenir la paciència d'anar als llocs que decidim visitar sense que es passessin l'estona de "morros" o manifestant avorriment.
  4. Escriure un diari de forma breu, explicant les coses que fem, on i amb qui anem. Ajudarà a millorar la nostra expressió escrita i estructura millor el nostre pensament.
  5. Fer encreuats, sopes de lletres, sudokus amb algú de la família per ampliar el vocabulari i estimular el cervell.
  6. Utilitzar aplicacions educatives que fomentin l'agilitat mental.
  7. Anar a comprar sabent els diners que disposem, fent una llista del que cal adquirir.
  8. Comprar un quadernet d'activitats de repàs del curs que hem fet. És bo pactar amb ells el nombre de pàgines setmanals que han de fer per acabar-lo.
  9. Prendre compromisos i pactar determinades responsabilitats familiars depenent de l'edat.
  10. Per fomentar la creativitat, podem fer alguna manualitat útil o alguna totalment inútil però divertida.
  11. Pactar un temps individual diari en el qual cadascú de la família es dediqui al que més l'interessi. És bàsic per fomentar l'autonomia i l'estona de descans dels membres de la família.
  12. Fer alguna cosa útil sense esperar res a canvi.
  13. Escoltar música i aprendre alguna cançó en anglès, i ampliar així el nostre vocabulari.

El llistat pot ser llarguíssim. Decidiu el que més us convingui, però no oblideu que és important dur a terme allò que pacteu!