Com aconseguir que els fills col·laborin a casa?

A quina edat els nostres fills i filles poden començar a col·laborar en les tasques de casa? Dependrà de la personalitat de cada nen.

Qualsevol aprenentatge necessita temps, i podem aprofitar les vacances i els caps de setmana per fer-ho.

Al començament que col·laborin no els hem de deixar sols, amb paciència els hem d'acompanyar i ajudar-los.

Sense entrar en detall dels resultats, hem de valorar positivament les seves accions.

Els pares i mares som un model i exemple per ells. Encara que siguin petits han d'entendre que formen part d'un "equip familiar" i que tots han de participar.

Les primeres tasques han de ser senzilles com:

  • Recollir les joguines de la seva cambra després de jugar posant-les als prestatges o dins l'armari.
  • Ordenar la seva motxilla per anar l'endemà a l'escola.
  • Parar la taula. Això ajuda a crear rutines augmentant les seves responsabilitats. Es pot plantejar com un joc, el primer dia els pares li ensenyen com col·locar les coses afegint una sorpresa que el nen/a no vegi (un dibuix, unes flors, una espelma ...,) havent de descobrir-la El següent dia haurà de parar ell/ella la taula afegint una sorpresa perquè la descobreixin els pares.
  • El "boom" actual de programes i tallers televisius sobre cuina infantil es pot aprofitar perquè col·laborin preparant plats per tota la família. Potser un primer pas perquè coneguin els aliments i els hi pugui servir per seguir una dieta més equilibrada i variada per quan siguin adults.

Però què passa quan els fills són adolescents i no volen col·laborar?

En els exemples que tot avisant-los amb temps que té per fer les tasques i ens contesti amb un "ja vaig" i nosaltres li diem que ha de ser ràpid, és possible crear una confrontació perquè el seu temps i el nostre no tenen el mateix valor. Els adolescents a vegades interpreten que encara els tractem com a nens.

És important que els pares tinguin una actitud d'escoltar els seus plantejaments i les seves excuses per no fer les tasques.

Per solventar un conflicte entre pares i fills, les parts hauran d'estar disposades a cedir els seus interessos personals a fi de trobar una solució comuna que benefici a tots.