7 Contes per treballar valors amb els nens

Els nens i nenes aprenen el que és correcte i el que no a partir de la interacció amb els seus pares, educadors i persones més properes, sobretot a partir d'absorbir conductes. Aprenen per imitació i per això el nostre exemple és essencial per transmetre'ls valors importants que els seran bàsics per viure en harmonia, tenir una vida sana i equilibrada i sentir-se a gust amb el seu entorn.

El problema és que amb el ritme de vida actual a vegades ens oblidem de transmetre'ls certs valors que són primordials o ens passa que les oportunitats per donar exemple no es presenten tan freqüentment com ens agradaria.

Per aquest motiu els contes poden ser uns grans aliats nostres. Fugint d'històries per adoctrinar o amb caràcter moralitzant, podem trobar relats singulars i extraordinaris que amaguin molt de missatge, ensenyin als nens i nenes certs valors i els ajudin a descobrir la manera correcte d'actuar en determinades circumstàncies, alhora que aprenen sobre tolerància, generositat, respecte, gratitud, esforç, etc.

Aquí us deixo una selecció:

El moment perfecte

7 contes per treballar valors amb els nens- Pares i Nens

L'esquirol protagonista rep una carta i surt fuent cap al seu destí, sembla que té molta pressa per arribar. Però pel camí va trobant diferents animals que li demanen la seva ajuda i ell es veu incapaç de negar-s'hi. A la fi arriba al seu destí i descobreix que mereixia la pena aturar-se a donar un cop de mà als seus amics. Solidaritat, amabilitat, generositat, gratitud,...

Grrrr!

7 contes per treballar valors amb els nens- Pares i Nens

Són molts els valors i temes que podem trobar en aquest acolorit conte, per exemple: competitivitat, amistat, soledat, honestedat, perfeccionisme,... Però m'agradaria remarcar el de la comprensió perquè quan en Fred descobreix qui li ha robat el seu gruny, no s'enfada, sinó que sap perdonar a l'altre ós i fins i tot es fan amics.

La selva del peresós

7 contes per treballar valors amb els nens- Pares i Nens

Un conte en pop-up que ens fa reflexionar sobre l'acció de l'ésser humà sobre la naturalesa, les seves conseqüències i com evitar-les. Veurem com el pas de les excavadores per un bosc frondós i ple de vida aconsegueix transformar-lo en un desert inert. Fantàstic per despertar la nostra consciència medio-ambiental.

L'ou de l'eriçó

7 contes per treballar valors amb els nens- Pares i Nens

Una història original sobre el valor de l'esforç, la perseverança i la dedicació, claus per aconseguir fer realitat els nostres somnis. Un eriçó vol incubar un ou i en troba un de pelut fet a la seva mida.

Llana a dojo

7 contes per treballar valors amb els nens- Pares i Nens

Un relat senzill i intel·ligent que ens convida a reflexionar sobre la generositat, l'esforç, la bondat i el valor que donem a les coses. Perquè l'alegria pot estar en els petits gests de generositat que fem en el nostre dia a dia, sobretot si no esperem d'ells res a canvi. Una nena troba una caixa amb una llana que no s'acaba mai i comença a fer jerseis per a tothom.

Quatre petites cantonades de no res

7 contes per treballar valors amb els nens- Pares i Nens

Un conte fantàstic per la seva original proposta gràfica i per com aconsegueix transmetre tantes coses amb tan poc. Un petit quadrat vol jugar amb els seus amics rodons, però no aconsegueix entrar per la porta rodona. Què podem fer? Sens dubte la solució no és canviar al petit quadrat, sinó adaptar la porta per tal que tots hi puguin entrar. Gran lliçó d'integració social i respecte a les diferències i la diversitat.

Els veïns del C/Quisap

7 contes per treballar valors amb els nens- Pares i Nens

Unes il·lustracions meravelloses acompanyen aquesta història plena de personatges estrafolaris on cadascun té una problema horrible i esgarrifós, però per sort sempre hi ha algun altre veí disposat a ajudar-lo. Descobrirem la generositat, la convivència, la solidaritat i com tots tenim quelcom que pot ajudar als altres.