L'autoestima dels nostres fills: Com millorar-la?

Però quin és l'origen de l'autoestima? Tenen molta importància els primers anys de la nostra infantesa

L'autoestima és sentir-se bé un mateix. Les persones amb autoestima creuen en si mateixes, se senten estimades. En canvi les persones amb baixa autoestima se senten malament, es valoren negativament, no s'accepten, etc.

Però quin és l'origen de l'autoestima? Tenen molta importància els primers anys de la nostra infantesa, influint l'estil d'educació que ens han donat els nostres pares i mares, l'entorn social i escolar. Per exemple, quan els valorem el bo que tenen, si els acceptem quan tenen errades i els acceptem tal com som.

Al contrari, la baixa autoestima està relacionada amb la percepció que tenim de nosaltres mateixos, de com ens veiem i valorem. És quan la nostra "veu interior" pensa o creu coses com: sóc un desastre, un fracàs, tot em surt malament, no faré mai amics/amigues... Aquesta veu potser molt dura pensant experiències dolentes que hem tingut. L'autoestima no depèn d'aconseguir bons resultats, tenir èxits, ni de les opinions dels altres, sinó que està relacionada amb els nostres valors, comportaments i el respecte cap a nosaltres mateixos.


Claus per millorar l'autoestima dels nostres fills i filles:

 

  1. Acceptar que no són perfectes, ajudant-los a millorar perquè facin les coses el millor possible.
  2. Fixar objectius realistes que puguin assolir.
  3. Que es relacionin amb amics i companys que els ajudin a sentir-se bé. És important que des de petits s'hagin socialitzat amb companys i amics. Aquest fet els ajudarà a aprendre habilitats socials, importants per establir relacions socials i una bona autoestima.
  4. Concentrar-se amb les coses que els hi surtin bé. És fàcil que es deixin dominar pel que surt malament. Si pensen com els hi ha anat el dia o l'escola, segur que trobaran alguna cosa positiva.
  5. Ajudar als altres. Una de les coses que fan augmentar l'autoestima és fer activitats per ajudar als altres. Per exemple, en les tasques domèstiques, fer deures o aclarir conceptes a un company de classe. Segur que si fan coses positives pels altres, per petites que siguin, la seva autoestima creixerà.