La importància d'un esmorzar nutritiu abans d'anar a l'escola

Un pare li dona un esmorzar saludable a la seva filla

Un esmorzar nutritiu abans d'anar a l'escola és bàsic perquè els infants en edat escolar tinguin suficient energia per afrontar la jornada. La disciplina escolar comporta una important concentració i rendiment al llarg del dia. Aquest fet lligat a despertar-se d'hora, els deures i les extraescolars fan que l'esmorzar sigui l'àpat més important del dia.

L'esmorzar és el primer aliment que rep el cos després d'hores sense menjar. L'ideal és que a casa facin un esmorzar fort i a l'hora del pati, facin un segon àpat més lleuger, de manera que no arribin a l'hora de dinar massa tips.

El més recomanable és fer un esmorzar en família, ja que permet controlar els aliments que mengen els infants i iniciar el dia de manera conjunta.

Com podem crear l'hàbit d'esmorzar?

Si els teus fills no volen esmorzar abans de sortir de casa, el millor és crear l'hàbit progressivament. En un inici es pot oferir algun aliment que els li agradi i no molt abundant, i anar-ho canviant amb el temps. Una vegada es crea l'hàbit de menjar abans de sortir de casa, aquest àpat es convertirà en un costum molt necessària i no voldran sortir sense haver menjat alguna cosa. És tan important trencar el dejú amb una alimentació nutritiva que si fa falta, prepararem l'esmorzar la nit abans o ens aixecarem abans per fer-lo, amb cinc o deu minuts ja n'hi ha prou.

L'ideal es anar canviant l'esmorzar cada dia i variar el menú amb cereals, galetes, llet, iogurts, formatge, fruita, melmelada, pa... sempre saludable.

Esmorza i comença el dia amb energia

 1.  Galetes integrals acompanyades per un suc natural.
 2.  Un bol de llet calenta amb galetes tipus maria i un plàtan.
 3.  Un ou passat per aigua i pa per sucar.
 4.  Pa amb tomàquet, amb oli d'oliva verge acompanyat del formatge o algun embotit.
 5.  Iogurt amb fruita natural tallada a bocinets i cereals no industrials.
 6.  Torrades de pa amb melmelada, mel o compota. Quant més naturals i baixes en sucre
 7.  Pa amb mantega i dàtils tallats o cacau en pols per sobre.
 8.  Begudes d'arròs, soja, quinoa, civada, espelta, camut, avellanes o ametlles, sense sucre afegit per als qui no consumiu lactis o els volen alternar amb la llet d'origen animal.
 9.  Creps amb melmelada o fruita natural.
 10.  O la mescla d'alguna de les propostes anteriors.

I per endur a l'escola?

Doncs una proposta nutritiva però no tan contundent. Alguns exemples a tenir en compte:

 • Fruita de temporada i fruits secs
 • Entrepà amb algun formatge o embotit d'origen animal o vegetal
 • Un plàtan i fruita seca
 • Pa amb xocolata
 • Una fruita acompanya d'un iogurt líquid