L'ou és un dels aliments més consumits i aporta grans beneficis nutricionals per a totes les edats, en especial els més petits. L'ou és ric en proteïnes, vitamines i aporta entre un 10% i un 20% de vitamines A, D, E i K. A través de l'ou també obtenim minerals, com són el fòsfor, el seleni, el ferro i el zinc.
Però quan hem d'introduir aquest aliment tan versàtil i que es pot menjar en truita, com a ou ferrat o bullit? T'ho expliquem:
Encara que abans s'esperava fins a complir un any per introduir l'ou i tenint en compte el potencial al·lergènic que té, actualment i segons les noves recomanacions de l'Associació Espanyola de Pediatria, l'ou es pot introduir a partir dels sis mesos d'edat.
Si el teu fill ja pareix una al·lèrgia prèvia, i per tant té més risc d'al·lèrgia, pel que podria ser al·lèrgic a l'ou o antecedents familiars d'al·lèrgia, es recomana introduir primer el rovell, què és la part menys al·lergènica i no introduir un altre aliment nou durant cinc dies per descartar una reacció, després farem el mateix procés però amb la clara.
Normalment el rovell cuit és ben tolerat, i les manifestacions clíniques apareixen quan s'introdueix la clara. Alguns infants tenen tolerància a la clara cuita, però tenen simptomatologia quan l'ou està menys cuinat com poden ser la truita, l'ou escalfat, o el remenat i amb l'ou cru present a merengues, maioneses...
S'ha d'estar atents a qualsevol símptoma d'al·lèrgia, i si és així i és confirmar-se, aquest aliment s'haurà d'excloure, així com els seus derivats i productes elaborats amb ou. La majoria dels nens i nenes acaben tolerant l'ou quan superen els 3-4 anys.