Juguem a practicar el traç sobre la sal o la sorra?

Sempre he pensat que a l'estiu els nens i nenes han de jugar, viure i no els hem d'atabalar amb massa feina convencional, perquè ells també necessiten descansar i desconnectar.

Tot i així, quan encara són petits cada activitat diària ja esdevé un moment per aprendre, i tot i que no sóc partidària dels pesats quaderns d'estiu repetitius i sense sentit, sí que sóc partidària de potenciar la seva autonomia i la seva curiositat innata per a repassar tots aquells continguts que hagin pogut treballar durant l'any a l'escola, però partint de les experiències del seu dia a dia.

Així doncs, poden continuar reconeixent lletres, llegint, escrivint, comptant i sumant mentre aneu al mercat a comprar, passegeu pel carrer o la platja i llegiu els cartells i les matrícules del cotxe.

L'activitat que avui us porto segur que l'haureu vist algunes vegades per internet, i tot i que sembli senzilla, no vull treure-li importància al fet de que mentre treballen la motricitat fina estan treballant altres aspectes.

La motricitat gràfica passa per diferents etapes i en aquest cas ens centrarem en les finals, quan el gargot ja està més controlat i comencen l'etapa en què ja són més conscients de les formes, les relacionen amb l'entorn i nosaltres com adults també ja ens és més fàcil interpretar allò que fan.

Els beneficis de treballar la motricitat gràfica són varis:

  • Milloren la seva habilitat manual
  • Aprenen a adequar la força muscular al traçar
  • Milloren la seva capacitat psicomotora
  • Desenvolupen la capacitat perceptiva i representativa
  • Exploren la seva lateralitat
  • Aprenen sobre orientació i disposició en l'espai, cosa que els ajuda en la representació de les grafies.

L'activitat que us proposo és low - cost total, de fet, si viviu a prop de la platja podeu fer-ho directament sobre la sorra.

En aquest cas, necessitarem:

  • La tapa d'una capsa de sabates
  • Sal

Després de posar la sal a la tapa ja podem començar a jugar/practicar.

Podeu utilitzar el propi cos com la mà, els dits o el peu si sou a la platja, com elements artificials com pals, llapis, …

Si les vostres criatures encara no reconeixen lletres, podeu començar per interpretar patrons. Podeu començar per patrons més senzills de línies rectes de dalt a baix, de baix a dalt i de costat a costat o fer patrons més complexes com zig-zag, ones, etc.

Si ja comencen a dominar l'escriptura, o el seu nom podeu començar per a que escriguin les lletres del seu nom, la inicial de la mare, el pare, el germà,…

I si l'activitat li agrada molt, podeu fins i tot preparar unes targetetes amb diferents patrons o paraules i deixar-lo que vagi provant lliurement.

Juguem a practicar el traç sobre la sal o la sorra?- Pares i Nens

Us recomano que estigueu alerta i us fixeu en quina mà té tendència a escriure, i si és esquerrà/na, controleu que comenci els patrons o les paraules des de l'esquerra cap a la dreta.

Espero que us agradi la proposta, a més, a part de la part didàctica també és un bon recurs per tornar a la calma o relaxar-se. No has provat mai d'escriure a la sorra? ;)

Fins aviat!