Les malalties infeccioses de la mare que poden afectar el bebè

Certes malalties poden ser lleus per a les dones i comportar un alt risc per al futur bebè

Algunes malalties infeccioses que poden ser molt lleus per a les mares, poden comportar un risc important per al futur bebè quan es manifesten durant l'embaràs.
 

  • Rubèola: Les embarassades que contrauen la rubèola tenen 25 vegades més risc de donar a llum un nen amb defectes congènits com ceguesa, anomalies oculars, retard mental o cardiopatia congènita... que les dones que no la pateixen. Per prevenir-ho es vacuna a les nenes abans de la pubertat o abans de l'embaràs si no hi ha immunització.
  • Toxoplasmosi: Aquesta infecció acostuma a ser lleu per a la dona, però si es contagia durant l'embaràs, augmenta el risc que el futur nadó tingui hidrocefàlia, microcefàlia, calcificacions cerebrals o retard mental. Si no s'ha passat la infecció, que es veu a través d'una anàlisi de sang, s'ha d'evitar el contacte amb gats, s'han de rentar i pelar bé les fruites, rentar amb aigua molt calenta les verdures que es volen menjar crues, menjar la carn molt ben feta i si es vol menjar poc feta, s'ha de congelar prèviament uns dies a -20 °C.
  • Varicel·la: Si es pateix durant l'embaràs, comporta risc que el futur nadó tingui cicatrius a la pell, alteracions als ulls, microcefàlia i defectes en els membres. No hi ha mesures preventives, a no sé què sigui evitar el contacte amb persones que estiguin passant la infecció.
  • Citomegalovirus: Si hi ha una infecció en la gestació, augmenta el risc que el futur nadó pateixi microcefàlia, hidrocefàlia, calcificacions intracranials o retard mental. No té mesures preventives contra aquesta infecció.
  • Mononucleosis. Poc freqüent a la gestació, hi ha pocs estudis sobre l'efecte en l'embrió i el fetus. Tot i això, i en alguns estudis es va veure que incrementa el risc d'anomalies congènites, retard en el creixement, a més de prematuritat i fins a mort fetal o neonatal. ES desconeixen possibles mesures preventives.