Claus per iniciar-se en la lactància materna

Si t'inicies en la lactància i no saps per on començar, pots buscar suport a través dels diferents grups de lactància

La lactància materna és la millor manera d'alimentar un acabat de néixer per la gran quantitat de beneficis que aporta a l'infant, però també a la mare. Encara que a priori és una acció que els humans porten milers d'anys fent, de vegades, presenta algunes problemàtiques que compliquen el moment. 

Si t'inicies en la lactància i no saps per on començar, pots buscar suport a través dels diferents grups de lactància que existeixen en la majoria de pobles i ciutats, amb l'ajuda de doules o matrones abans que neixi el bebè per saber com actuar i descobrir postures, horaris i tècniques per donar el pit com les que assenyalem a continuació:

  • Ajuda't de l'instint del teu nadó: Començar amb la lactància des del primer moment després del part fomenta la recuperació de la mare i del nen i neix l'instint del bebè per alimentar-se. L'olfacte de l'acabat de néixer està molt desenvolupat i percep l'olor de la mare i del calostre. Així i si es posa el bebè al pit de la mare pell amb pell, aquest buscarà de forma natural i instintiva el pit. I és que els nadons que inicien la lactància des del primer moment, tenen molta més facilitat per mamar.
  • Aprèn a col·locar bé al lactant: Un dels factors claus és saber posar adequada el bebè al pit i que la mare també agafi una postura confortable a l'hora de donar el pit. La majoria de les dificultats són la conseqüència d'una mala tècnica i d'una mala succió del nadó, que pot ocasionar esquerdes, irritacions i mastitis. Per evitar-ho cal saber que la boca del nadó ha d'agafar tot el mugró i l'arèola ha de quedar centrada per assegurar una bona succió. El nas ha de tocar la pell del pit i si està separada més d'un centímetre del pit, el nadó no està ben col·locat.
  • Hidrata't molt bé: La composició de la llet materna és en un 88% aigua, per la qual cosa és molt convenient beure molta aigua i escollir aliments rics en líquids per assegurar les necessitats d'hidratació mentre dones el pit.