Les Mares de Dia, una alternativa a les escoles bressol

Mares de dia, una opció a les escoles bressol- Pares i Nens

I què són les Mares de Dia? Possiblement molts de vosaltres us heu fet aquesta pregunta en algun moment. També es probable que mai n'hagueu sentit a parlar. Doncs bé, a veure si puc posar una mica de llum en aquest tema encara tant desconegut per molts de vosaltres.

Les Mares de dia som professionals de l'àmbit educatiu que canvien els estàndards de l'escola tradicional per oferir una alternativa educativa més propera i individualitzada.

Les bases més significatives són les pedagogies alternatives enfocades en la persona, l'acompanyament integral de l'infant i el respecte envers ell (sembla mentida que quelcom tan essencial sigui categoritzat com "alternativa"), els grups reduïts de nadons (les famoses "ratios") i  l'ambient casolà però, estructurat dins de casa.

Això seria possiblement una bàsica i breu explicació d'aquesta alternativa cada vegada més estesa aquí a Catalunya. La realitat és, però, que encara queda molt recorregut per poder regular aquest buit al·legal a diferència de la resta d'Europa, que reconeix a les Mares de Dia com una competència més en el sistema educatiu.

Pensareu… què hi ha de diferent a l'escola bressol? Òbviament la característica més evident és passar d'una institució com ara una escola, a la pròpia llar de la mestra. Us imagineu poder aprendre des d'una perspectiva vivencial a dins de casa? És precisament el que fem.

Oferim un espai meditadament estructurat a l'abast dels infants per potenciar encara més, l'espontaneïtat i la natural curiositat del nen per aprendre lliurement sense intervencions directives (segur que molts de vosaltres heu sentit parlat de Montessori i de la seva pedagogia).

Una altre matís que ens diferencia de l'opció tradicional és el grup reduït d'infants de diferents edats. Les Mares de Dia acollim un màxim de 4 nens per lar de 1er Cicle Infantil.

Però per a mi, sens dubte, la diferència més significativa és la metodologia que oferim. Respectar cada infant com a personetes úniques que són. Cadascuna d'elles amb un ritme evolutiu, amb una maduració i amb unes necessitats concretes que difícilment podran ser ateses adequadament en una aula plena a vessar.

Parlem de les propostes, dels materials i de la filosofia que les envolta.

Materials naturals, de fusta i de línies senzilles són les propostes més destacades. Moltes inspirades en la pedagogia Waldorf que dóna especial importància a la qualitat dels materials i al contacte amb la natura. Aquesta pedagogia promou el desenvolupament fisiològic, psíquic i espiritual del nen. També materials no estructurats i reciclats. Aprofitem tot allò que l'entorn ens pot oferir per transformar-lo i oferir noves versions als nostres infants.

En realitat hi ha moltes pedagogies alternatives que es basen en el respecte, en la llibertat i en l'estímul. Pestalozzi, Reggio Emilia, Emmi Pikler, Germanes Agazzi, Montessori… són només alguns referents pedagògics de les Llars de Criança.

A les Llars de Criança (Mares de dia) l'important és el procediment, l'aprenentatge vivencial i experimental i no pas el contingut. L'acompanyament adequat i integral a cada infant de manera personalitzada. L'ambient tranquil, familiar i sense exigències i, perquè no dir-ho, la higiene i el control i les mesures de prevenció davant les malalties contagioses.

Les Mares de Dia ajudem a les famílies a la conciliació oferint una criança respectuosa i a la vegada, una flexibilitat horària ajustada a cada necessitat particular.

I ja per acabar, és important saber les capacitats professionals d'aquestes professionals, per si esteu pensant optar per aquesta alternativa pels vostres fills.

No qualsevol pot dur a terme aquesta tasca. Les Mares de Dia, certificades o no per l'Associació, han de reunir una sèrie de requisits acadèmics i de formació molt concrets. Han de tenir una titulació en Educació Infantil, Pedagogia o Psicologia. També formació en pedagogies alternatives enfocades en la persona abans esmentades, 1ers Auxilis per a nadons, Manipulador d'Aliments... i es clar, una Llar adequada i adaptada per acollir i acompanyar al grup d´infants.