Ens separem. Sabrem explicar-ho als nostres fills?

En el cas dels adolescents s'ha de pensar que estan en una etapa de canvis en la seva personalitat i en la relació amb els seus pares i mares

La separació o divorci dels pares suposa un canvi molt important que afecta a tots els membres de la família, essent cada situació familiar única i diferent.

Com ho explicarem als nostres fills? Si tenim en compte que la nova situació pot comportar emocions negatives pels nostres fills com la por i la incertesa, l'ansietat, frustració... i que poden reaccionar de forma diferent depenent de l'edat, personalitat i circumstàncies.

En el cas dels adolescents s'ha de pensar que estan en una etapa de canvis en la seva personalitat i en la relació amb els seus pares i mares.

Per tant, per comunicar-ho és necessari fer-ho els dos pares junts i tenir en compte aquestes recomanacions:

  • Explicar-ho de forma clara adaptant-se a l'edat dels fills, perquè entenguin que la ruptura és entre el pare i la mare i que no impliqui que pensin que els seus pares poden separar-se d'ells.
  • Serà molt important establir una bona comunicació perquè facin totes les preguntes que vulguin, aclarint els dubtes que suposarà la nova situació familiar.
  • Se'ls ha de fer entendre que la separació ha estat meditada i que els fills no poden fer res perquè els pares tornin a unir-se.
  • Aclarir que ells no són culpables ni responsables de la separació o divorci.
  • No culpar a cap progenitor, a fi que els menors no hagin de prendre partit per cap d'ells.
  • Deixar clar que continuaran veient al pare i la mare amb regularitat.
  • Alterar el menys possible les seves rutines, donant el màxim d'informació sobre el que canviarà o no en la seva vida.


Aquesta nova situació requereix un període de temps per adaptar-se, tant pels fills com pels pares, però per norma general la majoria de nens i adolescents ho superen i madurant emocionalment.