Quins són els símptomes del TOC en la infància

Els infants que tenen TOC poden presentar obsessions, compulsions o els símptomes

El TOC és un trastorn en el qual la persona experimenta pensaments i idees relacionades amb la por, el que provoca obsessions de manera que la persona recorre a determinades conductes repetitives per alleujar la por, el que es coneix com a compulsions.

Els infants que tenen TOC poden presentar obsessions, compulsions o els símptomes. Encara que els símptomes són els mateixos que en els adults, la temàtica de les obsessions pot canviar per coses que tenen relació amb la seva edat com el col·legi, les joguines, les extraescolars... Entre els símptomes del TOC podem veure:

  • Pensaments no desitjats de manera repetida i que els provoca angoixa.
  • Repetició de determinats pensaments com explicar o dir paraules. 
  • La necessitat de fer alguna cosa de manera reiterativa com ordenar joguines repetidament, tancar la porta una i un altre vegada, rentar-se les mans molts cops, etc.

Com saber si el teu fill té TOC?

Moltes vegades és difícil saber si un infant té TOC, ja que els costa detallar què els passa. Per aquest motiu els pares, educadors, terapeutes o cuidadors hem de vigilar determinades conductes i avaluar que fa, supervisat per un psicòleg especialitzat en infància, que pugui avaluar. DE totes maneres podem controlar si:

  • Apareixen rituals i compulsions.
  • El nostre fill manifesta rituals per alleujar la por, l'estrès i la tensió de les obsessions.
  • Quan li preguntem la raó del comportament respon un: "no sé" o "perquè sí".