Com treure cossos estranys dels ulls sense riscos

El primer que hem de fer és rentar-nos bé les mans amb aigua i sabó, ja que els ulls són molt sensibles i delicats i tocar-los amb les mans brutes, pot comportar infeccions

Quan entra un cos estrany a l'ull, provoca una gran sensació de picor i és molt molest. Quan entra un cos a l'ull de nen o nena petit, el primer que hem de fer és mantenir la calma. L'infant estarà molest i nerviós. Els que indica la presència d'un cos estrany a l'ull són:

  • Irritació ocular o envermelliment
  • Picor
  • Dolor
  • Llagrimeig
  • Impossibilitat d'obrir la parpella
  • Sensació de tenir alguna cosa dins
  • Sensibilitat a la llum


El primer que hem de fer és rentar-nos bé les mans amb aigua i sabó, ja que els ulls són molt sensibles i delicats i tocar-los amb les mans brutes, pot comportar infeccions. El primer que hem de fer és observar el cos estrany i si aquest s'ha incrustat i es veu clavat, hem d'anar immediatament a l'hospital.

Si el nen porta lents de contacte, s'han de retirar abans d'examinar i mentre duri la irritació ocular no es recomana que se les torni a posar. Per mirar l'ull, s'haurà d'anar d'il·luminar bé l'ull. Amb molt de compte i amb els dits estirar molt suaument les parpelles. Li demanarem al nen que mogui l'ull cap amunt, cap avall i cap als costats, per localitzar l'objecte. Una vegada localitzat i si veiem clarament que el podem retirar, ho podem fer amb molta suavitat amb un disc de cotó o una gasa.

També el podem retirar amb una irrigació a l'ull amb sèrum fisiològic o si no aigua tèbia. Perquè el rentat sigui òptim, hem de demanar que es tiri el cap enrere i posarem el sèrum suaument en el llagrimal, perquè rellisqui per l'ull fins a la part externa.

Després del rentat, el molt possible encara que la sensació de malestar ocular continuï. Si al cap d'una estona la sensació no para, s'haurà de valorar el metge.