Els nens i nenes poden ser més empàtics?

Es convenient practicar l'escolta empàtica que significa que li facilitem a l'altre tota la nostra atenció

Fa temps que es parla molt de l'empatia. És una paraula d'origen psicològic que s'ha posat de moda utilitzar-la en qualsevol tema i per descomptat també en els mitjans de comunicació.

Una definició seria posar-se en el lloc de l'altra persona, com si ens canviéssim les sabates.

  • Es convenient practicar l'escolta empàtica que significa que li facilitem a l'altre tota la nostra atenció i això no vol dir donar-li consells, restar importància del que ens comenta, sinó que estem presents, escoltant-lo i comprenent-lo. Sí que li podem fer preguntes per animar-lo a continuar expressant-se.
  • En el cas de donar recompenses o càstigs als nens i nenes fa que estiguin més pendents de com els pares i mares els avaluen i no que siguin responsables del que fan i diuen. En lloc de què els pares els hi diguin el que està bé o malament, els nens han d'aprendre a resoldre les seves pròpies necessitats humanes. Com: estar alegre, divertir-se, ser creatius, realitzar-se, ser solidari, tenir autoconeixement, autoestima alta, etc.
  • Donar les gràcies: a vegades ens incomoda que ens les donin. En el cas dels nens és important que ho facin perquè els connecta amb els altres i els dona l'alegria de contribuir al benestar dels altres. Implica també donar-se les gràcies ells mateixos per les coses que els agrada haver fet, perquè és tot sovint dediquem més temps a pensar amb les coses que no ens han sortit bé i les que lamentem.