Tot el que has de saber per protegir-te del coronavirus

Majors dels 65 anys, menors de 5 anys, gestants i els afectats amb malalties cardíaques, pulmonars o problemes d'immunitat, els grups de major risc

El coronavirus és un tipus de virus dels animals i alguns arriben a afectar els humans. Aquest virus també anomenat Covid-19, que es contagia amb molta facilitat, poden causar problemes respiratoris majoritàriament lleus. El coronavirus es va detectar per primer cop el desembre de 2019 a Wuhan, Xina. 

Tot sembla indicar que la principal manera de contagi és el contacte directe amb les secrecions que es generen a través d'una tos o esternut d'una persona portadora. Aquestes secrecions poden infectar a un altre ésser humà quan entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca. Per aquest motiu sempre ens taparem la boca amb mocadors o amb el colze quan tossir i ens rentarem les mans amb sabó.

La simptomatologia més general inclou febre, tos o malestar general, el mateix que una grip comuna i la pateixen el 80% dels infectats. En casos moderats produeix dificultat per respirar i, quan es manifesta més greus, el virus pot arribar a causar pneumònia i altres complicacions.

Els majors dels 65 anys les gestants, els menors de 5 anys i els afectats amb malalties cardíaques, pulmonars o problemes d'immunitat són els grups de major risc.

Com reduir el risc del coronavirus

  • Ens rentarem a fons les mans amb sabó freqüentment, sobretot si s'ha tingut comptat amb persones malaltes.
  • Evitarem el contacte amb persones que tinguin infeccions respiratòries agudes.
  • Reduirem el contacte amb animals salvatges o de la granja i extremarem les mesures d'higiene.
  • Ens taparem el nas i la boca amb la part interna del colze quan tossim i farem servir mocadors d'un sol ús per a sonar-nos.

 

Sanitat informa dia a dia de l'evolució del Coronavirus. A més i si sospites que podries haver-te contagiat, abans de dirigir-te a un Centre d’Atenció Primària o a les urgències d’un hospital s'ha de trucar a CatSalut Respon al telèfon 061, amb atenció les 24 hores, tal com s'aconsella des de la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya.