Com fer la mona més tradicional en família

La mona de Pasqua és una de les tradicions més arrelades de la Setmana Santa. En el cas de la mona tradicional o antiga, que en els darrers anys ha tornat a tenir certa rellevància, es tracta d'un pa dolç, esponjós i aromatitzat, que es corona amb sucre i un ou cuit. 

En les mones més modernes, els ous cuits s'han canviat per ous de xocolata, i complementen la decoració plomes de colors, pollets, ninos de pel·lícules i dibuixos... Tot i això, la tradició marca que els padrins han de regalar una mona als seus fillols durant el Dilluns de Pasqua. En aquests temps de confinament arran la crisi del coronavirus, recomanem que la mona s'elabori a casa i amb ajuda de tota la família.

 

Ingredients per a 2 unitats

  • 100 g de farina de força 
  • 60 ml d'aigua 
  • 12 g de llevat fresc de fleca 
  • 400 g de farina de força
  • 12 g de llevat fresc de fleca
  • 6 ous
  • 200 g de sucre
  • 80 g d'oli d'oliva
  • Ratlladura de taronja
  • 15 ml d'aigua de tarongina
  • Un pessic de sal

 

Elaboració:

  • La nit anterior a l'elaboració de la mona dissoldrem el llevat en l'aigua i afegirem la farina en les quantitats indicades. Barregem sense pastar, tapem amb paper film i la deixem a la nevera. 
  • L'endemà trèiem la massa de la nevera i la deixem temperar.
  • En un recipient barregem els tres ous (reservem els altres tres), l'oli i l'aigua de tarongina. Afegim el la massa de la nit anterior, la ratlladura de taronja, el llevat esmicolat i 150 g de sucre, ja que reservarem els 50 g restants, remenem. Afegim la farina, a poc a poc, i continuem remenant. A mitjan procés i afegim la sal.
  • Quan hàgim incorporat tota la farina pastem sobre un taulell fins a obtenir una massa elàstica. Podem afegir una mica més de farina si la massa està enganxosa, però el millor és pastar uns minuts i esperar que la textura canviï. Hem de saber que ens passem de farina la molla quedarà dura.
  • Un cop aconseguida la consistència, fem una bola i la deixem reposar dins d'un recipient fons lleugerament enfarinat i tapat amb un drap o un film. Deixem que pugui en un lloc sec i a temperatura ambient fins que dobli el volum. Quan això passi dividim la massa en dos i fem dues boles. Fem un forat al centre de cada bola i col·loquem un ou (prèviament rentat), tapem de nou i deixem doblar el seu volum.
  • Batem l'últim ou que tenim i pintem les mones. Barregem els 50 g de sucre amb unes gotes d'aigua i, per a un toc extra de sabor, amb aigua de tarongina. Repartim el sucre per sobre les dues mones. Preescalfem el forn a 180 °C amb calor dalt i a baix i coem uns 25-30 minuts.