Els beneficis de conviure amb una mascota en la infància

Els beneficis de conviure amb una mascota en la infància- Pares i Nens

"Mama, papa, vull una mascota"!

Molt possiblement aquest Nadal molts nens i nenes demanin al Pare Noel o als Reis que els hi portin una mascota, això si no ho han demanat amb insistència durant algun temps a casa. No m'equivocaria si us dic que la majoria dels que em llegiu, en un moment o altre els vostres fills o filles us han demanat tenir-ne una... I és que les criatures sembla que tenen una predilecció especial pels animals, oi? I vosaltres? Us ho esteu plantejant?

Els que estimeu els animals i heu tingut mascota a casa de petits, segurament penseu que seria molt bonic reviure aquesta experiència i transmetre-la als vostres fills; els que no n'heu tingut mai, potser us hi negueu rotundament, considerant que ja teniu prou feina; i els que sou pares i mares recents i ja teníeu mascota, potser us pregunteu com us ho fareu a partir d'ara per "conciliar" temps i energia entre animal i bebè... o com s'ho prendrà la vostra mascota això de compartir el regnat de casa vostra.

[su_quote]tenir o adoptar una mascota, sobretot un gos o un gat, implica molta responsabilitat[/su_quote]

Ha de ser una decisió molt meditada. Cal ser-ne ben conscients, perquè aquest animal serà el nostre company de vida durant uns quants anys, i formen part de la família.

Si opteu per tenir una mascota us dono dos consells importants:

  • Expliqueu als nen(e)s que tenir mascota no és una joguina, sinó una responsabilitat, ja que els animals de companyia requereixen una sèrie d'atencions i tenen unes necessitats especials.

  • Busqueu un animal compatible amb els hàbits de la vostra família, tenint en compte la vostra forma de vida (més o menys actius, per exemple), així com també l'espai de què disposeu (no és el mateix viure en un pis que en una casa amb jardí) .

Nosaltres tenim una gossa de 7 anys. La convivència amb ella ens ha aportat moments preciosos, s'ha creat un vincle fort entre nosaltres, i ara mateix ens l'estimem tant que ja no ens imaginem la vida sense ella.

A part dels sentiments, l'evidència ens demostra que criar i educar els nens amb mascotes aporta elements molt positius en relació al desenvolupament psicològic i a la personalitat dels infants.

Beneficis de créixer en companyia d'una mascota

Créixer en companyia d'una mascota té molts beneficis. Aquí us en recullo alguns:

1- Reforç del sistema immunològic

Els nens i nenes que es crien envoltats de gossos, per exemple, tenen menys risc de desenvolupar al·lèrgies, rinitis i asma, ja que han estat exposats des de l'inici als microbis que porten aquests animals.

Els beneficis de conviure amb una mascota en la infància- Pares i Nens

2- Responsabilitat

A mida que van creixent, els nen(e)s aprenen a ser responsables de certs aspectes de la cura de la seva mascota (menjar, passejos, joc, neteja, etc.), a compartir l'atenció, i a tractar-la amb respecte i delicadesa (no molestar la mascota mentre menja o dorm, per exemple, etc.)

Els beneficis de conviure amb una mascota en la infància- Pares i Nens

3- Gestió de les emocions

Els nens amb mascotes, generalment, demostren més control dels impulsos, a més d'una millora en les habilitats socials amb altres nens. També augmenta la seva autoestima, gràcies a l'amor incondicional d'un animal...

Els beneficis de conviure amb una mascota en la infància- Pares i Nens

4- Cohesió familiar

El fet de tenir una mascota ajuda a enfortir el vincle familiar. Delegar les tasques a cada membre, o fer coses junts (treure a la mascota, netejar...) fomenta el treball en equip i dóna molts temes de conversa.

Els beneficis de conviure amb una mascota en la infància- Pares i Nens

5- Companyia

Moltes vegades, els petits se senten sols, sobretot si no tenen germans. En aquests casos, tenir una mascota els ajuda en els moments més baixos. Donar i rebre tendresa i amor a través de la relació amb un animal de companyia redueix significativament l'estrès i l'ansietat, per exemple.

Els beneficis de conviure amb una mascota en la infància- Pares i Nens

Si em voleu fer cas, jo us animo a tenir un gos, la vostra vida canviarà radicalment i per bé! Tot i que a vegades també són motiu de discussió, dónen feina i porten una despesa extra, l'amor i l'aprenentatge que es reben són infinits! 

Els beneficis de conviure amb una mascota en la infància- Pares i Nens