La influència de la Covid-19 en els jocs infantils i els esports

Les activitats extraescolars s'han vist reduïdes i que abans de la pandèmia l'activitat més practicada era l'esport pel 75% dels nens i nenes

El joc i el temps d'oci pels nens i nenes continua sent una activitat necessària per al seu desenvolupament psicosocial, principalment entre els 0 i els 12 anys. L'entitat sense ànim de lucre "Instituto Tecnológico de Producto Infantil y Ocio" ha publicat una nova guia sobre jocs i joguines amb la col·laboració de professionals i experts infantils, tenint en compte els canvis que ha suposat la Covid-19 abans, durant i després de la pandèmia.

Destaca que abans del confinament ja hi havia un dèficit dels jocs a l'aire lliure que ha empitjorat amb el confinament. Sobre els videojocs la nova guia detecta que durant el confinament els nens i nenes també han jugat més sobretot a partir dels 6 anys i de dilluns a divendres, motivat per tenir més temps lliure i més permissivitat dels pares i mares.

Davant les pantalles com la TV, el mòbil i la tauleta ja abans de la pandèmia passaven més temps del recomanat, però en el confinament aquest s'ha incrementat, segurament per tenir més temps lliure. Aquesta actual situació ha provocat menys contactes personals i socials, però com a factor positiu hem de comentar que gràcies a les noves tecnologies, els menors i els adolescents s'han pogut relacionar de forma virtual.

L'aplicació Tik Tok s'ha convertit en un joc per a tota la família, descobert per la majoria de persones en el confinament. Sembla que un 63% de nens i nenes la utilitzen per fer coreografies. Tot i que els menors juguen igualment de forma individual que col·lectiva, durant i després del confinament s'ha registrat un augment del joc en solitari i també amb els germans i pares i mares.

La guia recomana i dona molta importància que a part d'escollir jocs i joguines adequats per tots els nens i nenes, s'hauria d'incrementar el temps dels jocs i esports a l'aire lliure amb seguretat per la Covid-19, tot pensant que les activitats extraescolars s'han vist reduïdes i que abans de la pandèmia l'activitat més practicada era l'esport pel 75% dels nens i nenes, destacant la natació, el ball, les arts marcials i el futbol i el bàsquet.