Què cal saber abans de comprar una càmera de fotos?

Què cal saber abans de comprar una càmara de fotos? - Pares i Nens

Cada any ens presenten un centenar de models nous de càmeres fotogràfiques i sovint ens trobem una mica perduts a l'hora de triar quina comprar. Anem a fer una mica de repàs i a exposar els punts essencials per triar una càmera que s'adapti a les nostres necessitats.

L'altre dia una amiga em va demanar si li podia recomanar una càmera. Deia que volia una rèflex que tingués l'opció de poder preparar la fotografia manualment (quan es tenen unes bases de tècnica fotogràfica és molt xulo poder fer les teves exposicions de fotografia, poder modificar la velocitat de tret, l'obertura de diafragma i l'enfoc). Les càmeres que ofereixen aquesta opció tenen un dial a la part superior amb les lletres P, S, A i M que identifiquen la possibilitat d'ajustar l'exposició per fer fotos úniques. Quan em va comentar que volia una rèflex li vaig respondre que s'ho pensés bé, ja que les rèflex ocupen molt d'espai i després fa molta mandra treure-les a passejar… Jo treballo amb una rèflex professional però també tinc una càmera compacta amb objectius intercanviables que me l'emporto quan surto d'excursió. És còmoda, petita i fa fotos xulíssimes de molt bona qualitat.

El més important en el moment de comprar una càmera és pensar per què la farem servir i saber el que ens volem gastar. Per 100 i 200 euros hi ha models compactes i d'objectiu integrat molt capaces, encara que les millors i més completes ronden i superen els 300 euros. En el cas d'òptiques intercanviables el ventall comença en els 400 euros i no te fi.

El següent punt a tenir present és prendre consciència de que la lent del nostre objectiu és el més important de la càmera fotogràfica. Una bona lent ens donarà una bona qualitat a les nostres fotografies. Si comprem una càmera compacta amb objectiu integrat és imprescindible que sigui de bona qualitat i bona marca. Ha de tenir un bon zoom, com a mínim aquest zoom ha de ser de 5 augments, així doncs semblant a un 28-140 mil·límetres o un 28-200 mil·límetres seria perfecte. Posats a escollir, sempre és millor disposar de més angular (és a dir, una focal inferior a 28 mil·límetres) que allargar el teleobjectiu. Respecte a la lluminositat, ens fixarem en la data que apareix inscrita a la òptica, quan més baix sigui el número "f" més lluminositat tindrà (f 2.8 té més lluminositat que f4, per exemple) . De totes maneres jo recomano gastar-se una mica més de diners i comprar una càmera amb els objectius intercanviables, ens donarà més qualitat fotogràfica i més precisió en el que volem fotografiar. Podem començar comprant la càmera amb un zoom estàndard, un polivalent objectiu de l'estil 18-200 mil·límetres (que cobreix un ampli rang focal) o un econòmic 50 mil·límetres.

Als megapíxels jo no li donaria gaire importància a no ser que volguéssim fer tamany pòsters per imprimir, ja que les càmeres que hi ha al mercat superen els 10 megapíxels i és suficient per qualsevol ús normal.

Per últim pot ser interessant tenir en compte les càmeres CSC (Compact System Camara), són una barreja de càmera compacta i rèflex, i el seu tamany és reduït. La qualitat d'imatge és molt bona comparant-la amb els grans models de càmeres rèflex i els objectius són de qualitat.