Com podem cuidar la nostra relació de parella?

Com podem cuidar la nostra relació de parella?- Pares i Nens

Cada vegada és més difícil sobreviure en parella i els motius són ben diferents: els estils de vida que portem, el munt de possibilitats que ens obre la nostra societat actual, la crisi de valors, la desaparició del concepte de reparació… i segurament moltes altres circumstàncies més, que fa que les nostres relacions de parella siguin inestables i que el número de ruptures vagi augmentant any rere any.

La bona notícia és que malgrat aquesta inestabilitat i fragilitat les persones continuem creient en la parella com una part fonamental de la nostra felicitat i benestar.

Les causes per les quals una parella pot entrar en crisi poden ser molt diferents, entre les més freqüents es pot destacar: el desamor, la infidelitat, l'arribada d'un fill, l'educació dels fills, els conflictes familiars, els problemes econòmics, la insatisfacció sexual, la monotonia,….

Hem d'entendre les crisis com una part fonamental de la convivència i que requereixen l'atenció i l'esforç dels dos membres de la parella per a superar-les i aconseguir que la relació surti enfortida.

Algunes crisis són inevitables però d'altres és poden evitar cuidant la nostra relació dia a dia, entenent que la relació de parella necessita una estabilitat però també una renovació constant, on cada membre pugui créixer i evolucionar compartint amb l'altre la seva vida.

I com ho podem fer?

  • Practicant una bona comunicació (veure article anterior http://paresinens.cat/familia-jp/4-errors-comuns-comunicacio-parella/)
  • Tenint un projecte en comú de vida compartit, on la parella tingui plans a curt mitjà i llarg termini.
  • Buscant interessos comuns. Compartir alguna activitat en parella (hobby, esport, ball…) un cop a la setmana enfortirà la complicitat.
  • Equilibrant l'espai de parella amb l'espai familiar i l'espai individual, sense descuidar cap d'ells ja que uns s'enriqueixen dels altres. Es pot organitzar el temps segons del que disposem però mai deixar cap espai sense atendre.
  • Desenvolupant la nostra capacitat d'escoltar i d'empatitzar amb l'altre, fixant un temps diàriament per parlar del que li preocupa a la parella.
  • Demostrant a l'altre interès autèntic i respecte.
  • Posant límits a la família per evitar conflictes, cada membre a la seva família.
  • Perdonant a l'altre i reparant els aspectes de la relació que no ens agraden, sense deixar passar el temps pensant que s'arreglaran sense la nostra intervenció.
  • Reduint el malestar i la tensió, utilitzant l'humor.
  • Treballant la tolerància a la frustració generada per no explicar les nostres expectatives a l'altre.
  • Millorant la sexualitat: prenent compromisos de les dues parts a prendre la iniciativa, parlant de sexe, augmentant la freqüència, desmitificant l'orgasme i potenciant el plaer dels sentits, treballant la creativitat…
  • I sobretot promoure l'afecte i l'agraïment per damunt de tot.

Si tots aquests recursos no funcionen i ens adonem que la relació es troba estancada, cal demanar ajuda a un professional que faci prendre consciència i responsabilitat sobre el que cal fer per millorar la relació. En un 70% dels casos la teràpia ajuda a que la parella surti enfortida de la crisi.