Si el teu fill vol un gos, avalua els avantatges i inconvenients

Un nen acaricient un gos de mida mitjana davant d'una finestra

Hi ha un moment en tota vida familiar que els fills volen un gos a casa. La petició d'una mascota perquè convisqui amb la família aporta molts avantatges, però també s'han de conèixer els inconvenients. Tenir un animal a casa comporta un temps d'adaptació i de compromís. S'ha de cuidar, s'ha d'alimentar, s'ha de passejar i s'ha de portar al veterinari quan toqui. S'ha de tenir clar que la tinença d'un ésser viu a casa és un compromís de per vida. A més, és una ensenyança que acaba condicionant com els infants es relacionen amb les mascotes.

El primer que s'ha de fer és explicar el nen o nena el que implica tenir un animal a casa. També s'ha d'abordar amb ells les tasques que han de fer diàriament per tenir-lo en bones condicions. Tot i això hem de tenir clar que la responsabilitat és dels pares. Per tenir un animal s'ha d'estar preparat i no totes les famílies tenen perquè tenir-ne un si no es comprometen.

Una vegada us decidiu incorporar una mascota a la família s'ha d'avaluar l'edat del nen. Hem de tenir en compte també l'edat de l'animal: cadell, adult o sènior. És important analitzar quin animal encaixa amb la família, sabent que els gossos i els gats requereixen atenció cada dia. Peixos, tortugues, ocells, conills o hàmsters, reclamen menys atencions.

Si l'elecció és un gos o un gat hem de saber quines casuístiques tenen cada raça i triar-le en funció de la natura de cada família. Hi ha races més dòcils, que necessiten cremar energia cada dia, més nerviosos, de mides grans, mitjanes i petites... El millor és consultar amb un professional.

També existeix l'oportunitat d'adoptar, ja que les protectores estan plenes de mascotes, de totes les races i colors, grans, petits, joves, adults i sèniors, esperant una segona oportunitat.

Avantatges de tenir una mascota a casa:

 1. Fomenta el respecte per la natura: Empatitzar amb un animal fa descobrir el respecte pels éssers vius.
 2. Afavoreix la sociabilitat: El respecte i l'empatia: Tenir una mascota a casa fa créixer les habilitats socials, la comunicació i la col·laboració en les tasques.
 3. Incrementa la responsabilitat: En haver de fer tasques diàries cap a un ésser viu que depèn d'una persona, augmenta la responsabilitat i entendre que és la dependència i respectar-la.
 4. Creen llaços familiars més profunds: Que tota la família participi de les cures d'un animal fa créixer els vincles.
 5. Millora la forma física: Si es tracta d'un gos, els passejos poden acabar sent una bona activitat física pels infants i també per a les seves famílies. A més, es fomenta les activitats en família.
 6. Desestressen: Els animals suposen un suport emocional i acariciar-los té terapèutiques.
 7. A més i en cas de nens amb autisme o problemes de relació, tenir animals a casa millora les seves habilitats socials, en haver de relacionar amb ells cada dia. Segons els experts els nens amb autisme propietaris d'animals tenen més facilitats per interactuar amb altres persones.

Inconvenients de tenir una mascota a casa

 1. Necessites atencions cada dia o gairebé diàriament, depenent de l'animal.
 2. Si no els netegem sovint, segons el tipus d'animal, poden fer mala olor.
 3. Els cadells, en un inici, que poden ser els sis primers mesos, es fan les necessitats a sobre i poden arribar a trencar mobles de la casa, però també joguines, sabates...
 4. S'ha de destinar un pressupost en menjar, veterinari, residències canines i altres. El gos és l'animal més car de mantenir seguit del gat, mentre que per a peixos, ocells o tortugues la despesa és notòriament molt més inferior.
 5. Si volem anar de vacances sense ells o no ens els podem endur hem de buscar un lloc on deixar-los.
 6. En el cas de festes majors o celebracions amb pirotècnia com Sant Joan, s'ha de ser pacient i se'ls ha d'ajudar perquè no passin ni por, ni s'estressin.
 7. Una vegada l'animal mor, comporta un dalt a baix dins de la família i als més petits se'ls hi ha d'explicar que és i que significa la mort.