Preguntes i respostes sobre els casos de coronavirus a l'escola

Quan s'ha de confinar un infant i quan pot tornar a l'escola? Els germans s'han d'aïllar?

Des de l'inici del curs escolar ja hi ha diversos grups aïllats en escoles de tota Catalunya. El protocol davant de casos de covid-19 es va actualitzant constantment i això produeix alguns dubtes entre les famílies. Aquest és el procediment a seguir, tan per les famílies com pels centres educatius, a data de 23 de setembre. Per exemple, actualment l'aïllament és de 14 dies, però s'ha plantejat reduir-ho a deu.

1. Cas sospitós

Quan un infant té símptomes relacionats amb la covid-19 (febre, tos, dificultat per respirar, mal de coll o de cap, dolors d'estòmec, diarrea o vòmits, dolor muscular o malestar) ha d'anar al seu CAP. Els professionals sanitaris valoraran si cal fer una PCR. Si se li fa, els resultats de la prova s’hauran de comunicar en un termini de 24 hores.

2. Mentre espera el resultat

L'infant que està a l'espera del resultat d'una PCR, ha de fer aïllament a l'espera dels resultats. També han de fer quarantena els germans i la família amb la que viu. En canvi, el seu grup de convivència a l'escola pot seguir anant a classe. Si el PCR és negatiu, l'infant pot tornar a classe.

3. Positiu confirmat

Si es confirma el positiu de coronavirus, es confinaran a casa durant 14 dies tots els alumnes del mateix grup de convivència i contactes estrets. Tots els companys (contactes estrets) seran sotmesos a proves PCR i  hauran de fer quarantena tot i que el resultat sigui negatiu.

4. Qui ha de fer quarantena?

Són els que formen part del mateix grup de convivència estable, incloent els professors. També ho són els que hagin compartit espai amb el positiu durant les 48 hores anteriors als símptomes del positiu, durant un mínim de quinze minuts i sense mascareta. Per exemple, els que s'han assegut al costat al menjador, al transport escolar o en activitats extraescolars.

5. Contactes de contactes

Els contactes de contactes no es consideren contactes. Per exemple, el germà petit d'un nen que forma part d'un grup on hi ha hagut un positiu, no ha de fer aïllament i pot anar a l'escola. Si el PCR del germà gran donés positiu, llavors sí que hauria de fer quarantena.

6. PCR negativa en un grup amb un cas

Un infant del mateix grup estable que un cas positiu però que la seva PCR sigui negativa, haurà de fer quarantena igualment. Però els seus germans i família no cal que facin l'aïllament.

7. On es fan les proves

Quan un infant té un PCR positiu, tots els companys de grup s'hauran de fer una prova PCR. Salut ha recomanat fer-les a les escoles. Així, els infants s'hauran de fer la PCR en el CAP de referència, amb citació prèvia. Des del CAP truquen directament a les famílies per informar dels horaris.

8. Positiu anterior

Si un nen té un certificat que digui que ha passat la Covid-19 en els últims sis mesos, no ha de fer quarantena. Tot i això, serà l'escola qui ho decideixi, seguint criteris pedagògics.