Torna l'escola i la despesa escolar

Nena a la classe amb material escolar

A partir d'aquest més de setembre torna l'escola i la despesa escolar. Les famílies es gastaran aquest any 1.993 € de mitjana en despesa escolar, segons l'OCU. Tot i això, existeix una gran diferencia en el preu de la despesa escolar. Si es tria educació pública, concertada o privada, on la despesa per alumne pot superar els 6.000 euros. A més, també s'han de tenir en compte el nivell d'estudis.

L'OCU apunta que per tipus de centre la despesa pot anar dels 1.176 euros en l'educació pública fins als 6.171 euros en el cas dels centres privats. Pel que fa al nivell d'estudis, els preus també varien molt. L'Educació infantil costa uns 1.837 euros, 2.079 euros a primària, 1.920 euros a l'ESO i 2.061 de Batxillerat.

La despesa escolar suposa un important daltabaix dins del pressupost familiar. Tot iaixò i per sort no es paga en un únic cop.

Despesa per tipus de material

La despesa es divideix per material, roba i complements per equipar els alumnes:

  • Uniforme: Xandalls, polos, sabates, abrics, bates, pantalons o faldilles... De mitjana les famílies se solen gastar entorn els 175 euros, encara que tornem a trobar diferències entre centres públics i privats.
  • Llibres de text: En els llibres les famílies es gastaran entre els 124 en el cas dels alumnes d'infantil, als 264 euros pels estudiants de Batxillerat.
  • Material escolar: Els llapis, gomes, bolis, subratlladors, carpetes, llibretes.... ronden entre els 80 euros i els 100 euros.

Aquest capítol suposa entre 400 i 500 euros per alumne, quantitats que varien entre el tipus de centre i el nivell d'estudis de cada alumne. Unes quanties a les quals cal sumar la matrícula i assegurança escolar, uns 64 euros de mitjana, les quotes d'AMPA amb un cost de 23 euros.