El poder de les creences en les nostres finances

Invertim la nostra energia en un somni diferent, la nostra vida es transforma

En molts altres articles publicats a Pares i Nens ens hem centrat en temes numèrics i pressupostaris. Ens cal saber on som i on volem anar. I intentem reflectir-ho en xifres. Hi ha moltes raons per a fer-ho. Es podrien resumir en prendre consciència del que hi ha i del que és possible si actuem d'una determinada manera. Ara bé, només en comptades ocasions hem entrat dins el cap de les creences sobre els diners. Avui encarem aquest tema d'una manera més profunda.

La font d'inspiració torna a estar en els llibres. I, molt especialment, en "L'ànima dels diners" de Lynne Twist. L'autora diu que quan som capaços de posar en línia els diners amb els nostres més valors profunds, la relació que hi tenim esdevé un vehicle de transformació. I, en un pas més enllà, citaré de la mateixa font en Paul Zaiter. "Hi ha una llei natural de l'abundància que impregna l'univers sencer, i que no fluirà a través del camí d'aquells qui creuen en l'escassetat i la limitació".

Per a arribar a un estat financer saludable cal superar obstacles

Us sona haver-vos alguna vegada llevat amb un "no he dormit prou" al qual ha seguit un "no tinc prou temps"? Afirma Lynne Twist que l'escassetat és una gran mentida. En un món d'abundància i suficiència financera, les converses (també les interiors) estan dominades per allò que no es té i pel que es desitja tenir.

Hi ha tres mites especialment rellevants en la nostra relació amb els diners:
  • El primer és "no n'hi ha prou", que ens porta a fer feines que no ens agraden o prendre decisions de les quals no ens en sentim gens orgullosos.
  • El segon és "més és millor", que dóna suport a la cultura competitiva d'acumulació, adquisició i avarícia que intensifica les pors i accelera el ritme de les nostres vides.
  • I el darrer és "així són les coses i no hi ha sortida possible", que apuntala la creença que ens convé resignar-nos.

Enfront dels mites, tres veritats

Sovint poso a les meves classes a la universitat l'exemple d'Enron com a model a evitar. Certament, demostra què és el que passa quan una cúpula directiva mira més pels seus interessos que no pas els de l'empresa a la qual es deu. En contraposició, podem procurar el nostre benefici a llarg termini i el de qui ens envolta. I, sobretot, no ens cal centrar-nos tant en els diners en si. Més aviat convé fer-ho en les nostres capacitats, relacions, agraïment i altres recursos no monetaris. Quan actuem així, la nostra relació amb els diners bascula des de la por cap a un seguit de possibilitats emocionants.

Al llibre al qual m'he referit abans es parla de les següents tres veritats:

La primera és "els diners són com l'aigua, i porten el segell de la nostra ànima". És molt gran el nostre poder com a consumidors. Joan Antoni Melé, de Triodos Bank, diu quelcom molt similar al seu "Diners i Consciència". Quan escollim què comprem deixem evidència també dels nostres valors.

La segona és "quan parem prou atenció al que ja tenim i ho apreciem, augmenta de valor". Com deia Buda, tot depèn de quines llavors dediquem la nostra cura. Si ens centrem en la nostra capacitat de generar, el que tenim creix.

I la tercera i última és "la col·laboració crea prosperitat". No existeix la distinció entre els qui tenen i els qui no, perquè tots tenim recursos diversos.

La conclusió és que quan invertim la nostra energia en un somni diferent, la nostra vida es transforma. El nostre poder es manifesta plenament si apostem ben fort. No hi ha res com sentir que s'és al lloc on s'ha de ser en el moment adequat.


Una conversa basada en renovades creences positives és de gran ajuda

Parlar amb altres persones sobre el que és possible és una gran eina. No importa de quina magnitud és el revés que es pateix. Quan deixem anar la conversa de la por i l'angoixa i se'n crea una basada en el que tenim a l'abast, el neguit disminueix. I prenem el poder necessari per a fer front a la situació.

Tot plegat, d'allò més adequat en els temps de confinament i més que probable posterior crisi econòmica que vivim. Canviar les creences que tenim sobre els diners ens pot recolzar molt.

Més informació