El confinament com a oportunitat

Estem experimentant gaudir amb el que hi ha a casa i un mínim de despesa

Voldria posar per davant que desitjo que tant tu com les persones del teu voltant més proper estigueu bé. Possiblement quan llegeixis aquestes línies et trobis en mig d'una situació d'excepcionalitat. A causa del Coronavirus experimentem moments difícils d'imaginar només fa unes setmanes. Temporalment, ens ha canviat a tots la vida. La meva modesta aportació és que intentem donar-li la volta en la mesura que puguem.

De fet, precisament fa uns dies una important entitat financera m'oferia col·laborar en un vídeo. Es tractava de donar senzills consells d'economia domèstica. I ha resultat que el moment actual ens porta a posar un d'ells en pràctica gairebé de manera obligada.


Gaudim dels petits plaers

Una de les meves cites preferides en coaching financer és de Tim Jackson: "Gastem el que no tenim per a comprar el que no necessitem i causar impressions que no importen". Efectivament, l'ideal és gaudir del que disposes i dels petits plaers que són gratis o costen molt poc. Sovint comparar-nos ens porta a estirar més el braç que la màniga. I, en realitat, la majoria no tenen ni idea de com estan les finances de ningú que no sigui ells mateixos.

Vés per on que aquest confinament ens ha posat ben fàcil aplicar-ho. Difícilment podem comparar-nos amb els altres, i estem experimentant gaudir amb el que hi ha a casa i un mínim de despesa. Potser hem descobert de nou el plaer d'una senzilla infusió i un llibre per a passar un parell d'hores.


No perdem de vista els aprenentatges de la darrera crisi

De vegades creiem que controlem molts factors, però és un miratge. De tant en tant la realitat s'encarrega de recordar-nos-ho. Cap de nosaltres podia preveure fa tres mesos que ens podia arribar aquesta situació. I, no obstant això, aquí la tenim. Què vàrem aprendre de la darrera crisi, que es remunta a més de 10 anys enrere? Tornem a dependre financerament que algú ens ajudi? O podem respondre sols a un panorama com aquest?

Molts vàrem descobrir al voltant de 2010 que en xinès "crisi" es representa amb dos caràcters: un de perill i un altre d'oportunitat. Sobre el primer crec que no cal afegir res més. Els mitjans ja en van ben plens. I, si ens centrem en l'oportunitat, potser podem prendre consciència que hi ha alguns hàbits que ara ens veiem obligats a adoptar que, quan superem tot això, ens poden beneficiar tant a nivell vital com econòmic.


Aprofitem per a regenerar-nos financerament

Així, podem adonar-nos que quan substituïm un cap de setmana de centre comercial, restaurants o copes per altres possibilitats més casolanes el compte corrent surt guanyant. Llegir, conversar o fer un exercici d'introspecció costen poc i ens poden aportar molt.

I l'ús del mot "introspecció" té tota la intenció. Aquests dies ens permeten estar amb nosaltres mateixos i/o els més propers. Pot ser un molt bon moment per a fer balanç de què no ens està anant com voldríem a nivell econòmic. Per a posar-hi remei, no hi ha res com analitzar-ne les causes i dissenyar un pla per a corregir-ho.

Si us ve de gust donar un pas més, us proposo preparar-vos una petita llista d'objectius que segueixin pendents per manca de diners. Potser aquests dies que estem tancats a casa poden ser bons per a posar-nos en marxa de cara a aconseguir-los.

En definitiva, la meva proposta és aprofitar el moment per a donar un cop de timó a nivell de les nostres pròpies finances. Sospito que, per a molts, no serà per manca de temps que no ho duguem a terme.

I, per a acabar, si us heu quedat amb el cuquet de veure el vídeo que us he esmentat més amunt, aquí teniu, desitjo que us inspiri: