Començar l'any amb benzina financera perquè el cotxe no es pari

Començar l'any amb benzina financera perquè el cotxe no es pari- Pares i Nens

Confio que aviat els motors elèctrics deixin obsolet aquest títol. Mentre no arribi el moment, la "benzina financera" d'aquest títol em serveix d'exemple gràfic del que vull transmetre. En aquesta entrada del bloc em centro en la importància d'un bon finançament. Si anem un pas més enllà, un bon autofinançament no ens farà dependre de cap entitat de crèdit.

Tots els qui hem conduït un vehicle a motor coneixem la necessitat de disposar d'informació fiable de les magnituds més rellevants. Velocitat, temperatura de l'aigua, revolucions, serien algunes d'elles. Conèixer quin és el recorregut que farem, el carburant que ens farà falta i amb quin comptem per al trajecte resulta imprescindible. Una bona planificació del viatge evita que fem curt, no arribem a reposar a temps, i ens quedem parats.

[su_quote]La benzina financera que ens farà falta per a assolir les diferents fites que ens proposem són els diners [/su_quote]

L'adequada planificació d'aquest recurs resulta fonamental. És igual que parlem d'una economia familiar o un negoci, per gran o petit que sigui,

Alguns exemples que m'han inspirat a escriure aquestes línies m'han arribat darrerament a través de clients d'acOnseguir (autònoms i particulars).

Planificar financerament per a poder vendre

Teniu un negoci en el qual els clients triguen més a pagar que els proveïdors a cobrar? Llavors és molt probable que a mesura que augmenta la facturació calguin més diners per a finançar aquest decalatge. Estic convençut que la frase "morir d'èxit" està parcialment inspirada en un entorn d'empresa similar a aquest.

Quan ens trobem en una situació d'aquest tipus es fa molt recomanable planificar amb un full Excel diversos escenaris basats en diferents nivells de vendes. Això equivaldria al clàssic "què passaria si...". El supòsit de màximes vendes (i marge positiu) serà probablement el millor per a obtenir els beneficis més elevats. Paradoxalment, aquest és també el pitjor escenari perquè ens demanarà més diners. Tenir preparat un pla per a si arriba el cas ens aportarà molta tranquil·litat, no us sembla?.

Planificar financerament per a poder invertir

Quan volem efectuar una inversió de pes en un negoci, aquesta sortida de diners mereixerà una planificació amb un cert nivell de detall. El mateix passa amb qualsevol compra significativa.

És possible que ja disposem dels diners en efectiu per a encarar-la. En aquest supòsit, la pregunta que és aconsellable fer-se és si el retorn de la inversió és el que desitgem.

Cas que no comptem amb l'import necessari, convindrà molt analitzar el flux que generem. Caldrà determinar si serà suficient per a anar donant cobertura als pagaments que es derivin de la inversió, com a mínim fins que aquesta ja estigui pagada i comenci a rendir de la manera que hem previst.

Planificar financerament per a vèncer l'estacionalitat

La irregularitat d'ingressos i despeses al llarg de l'any és present en un bon nombre d'economies tant d'empresa com particulars. A nivell domèstic, acostuma a passar que hi ha moments de l'any amb més sortides d'efectiu. Normalment, coincideixen amb l'inici de l'escola, vacances, venciment d'assegurances, rebaixes o qualsevol altre esdeveniment. En un entorn de negoci, a alguns dels motius anteriors s'hi poden sumar unes vendes irregulars al llarg de l'any. Per exemple, si tenim una gelateria.

Estimar en un full de càlcul quin és el moment en el qual faltaran diners ens permetrà evitar sorpreses. L'objectiu és comptar amb el saldo bancari o les eines financeres suficients per a donar cobertura a la manca de liquiditat. Addicionalment, també podrem alliberar recursos per a dedicar-los a altres finalitats.

Et sembla que val la pena analitzar amb quina benzina financera comptes?