Què és el quefir i quins beneficis té?

Què és el quefir i quins beneficis té?- Pares i Nens

ORÍGEN:

Caucas (Geòrgia, Armènia), frontera natural entre Europa i Àsia. Marco Polo al segle XIII, ja el mencionava com al causant de que la gent habitant d'aquella regió visqués molts anys.

 

QUÈ ÉS ?

El quefir és un ferment (fong) en forma de nòduls, compost per diferents llevats i bacils que fermenten la llet mitjançant una reacció lacto-alcohòlica, a diferència del iogurt que només és làctica.

EI quefir és també el producte resultant de la fermentació. Té textura de iogurt, i és el que es pren i té beneficis sobre la salut.

 

BENEFICIS:

Sempre ha existit la controvèrsia sobre si el ésser humà adult ha de consumir llet de vaca o no, ja que hi ha molta gent que té problemes per digerir-la. A partir de la pubertat perdem un enzim (renina) que és la que ens permet assimilar-la.

El quefir, al ser un producte pre-digerit, té una digestibilitat molt alta, ja que el quall està fraccionat en partícules molt petites.

Afavoreix moltíssim la flora intestinal (la regenera), pel que s'aconsella prendre'n després de gastroenteritis, diarrees o tandes d'antibiòtics que destrueixen tota la flora.

Augmenta la secreció del sucs digestius, afavoreix la digestió, estimula el peristaltisme, elimina els gasos intestinals i està indicat per les úlceres d'estómac, el restrenyiment i les intoleràncies gàstriques.

S'aconsella en els herpes, anèmies, problemes hepàtics i ajuda a la producció de les vitamines del grup B i a neutralitzar el colesterol entre d'altres efectes positius. També, aplicat de manera tòpica, va bé per la psoriasis.

El quefir de 24 hores actua com laxant i el de 36 com a astringent.

COM PREPARAR-LO:

Es posen els nòduls en un pot de vidre ben net, s'hi afegeix la llet (si és fresca millor) a temperatura ambient, no freda, i sense omplir el pot del tot es tapa i es deixa en un lloc fosc a temperatura ambient.

Al cap de 48 hores, es cola, el líquid resultant es pren i els nòduls es tornen a posar amb llet i altre vegada es fa el mateix circuit.

El quefir resultant si no es pren de seguida, s´ha de guardar a la nevera màxim 4 dies.

El nòdul va creixent i quan se'n té massa es comparteix amb altres persones.

A www.biosfera.cat hi ha muntat un club del quefir, o sigui facilitem un espai virtual de trobada per buscar i repartir nòduls per fer-se'l a casa cadascú. Podeu apuntar-vos fent un comentari amb el vostre e-mail per deixar constància a la llista d'espera i posar-vos d'acord entre vosaltres.