La mandarina, la fruita de temporada preferida per a nens i nenes

La fruita del mandariner acumula una bona quantitat d'àcid fòlic i B1, B2 i B6

La mandarina és la fruita per excel·lència de la tardor i l'hivern. La mandarina és el fruit del mandariner i per la seva mida vindria a ser la germana petita de la taronja, ja que comparteix color i forma. La mandarina és fàcil de reconèixer per la seva pell arrugada i pel seu interior dividit en grills que se separen fàcilment. Per això és una de les fruites preferides pels nens, ja que a part que els encanta pelar-la a ells, té un gust agradable i dolça.
El seu nom es deu al color dels vestits que vestien els mandarins, governants de l'antiga Xina, un col·lectiu que tenia el privilegi de menjar aquest fruit.

Com la resta de cítrics, la mandarina és rica en vitamina C, flavonoides, betacarotè i olis essencials. Encara que no és tan rica en vitamina C com la taronja, la seva aportació és considerable, ja que un parell de mandarines cobreixen la meitat diària de vitamina C. A més, la mandarina s'acompanya de més betacarotè o provitamina A que a la taronja.

La fruita del mandariner també acumula una bona quantitat d'àcid fòlic i B1, B2 i B6. La mandarina també aporta potassi, calci i magnesi i, en menor quantitat, ferro, zinc i fòsfor. Tots aquests components fan d'aquest fruit un aliment molt complet que li confereixen múltiples avantatges per a nens i adults:

  1. Reforça les defenses: Pel seu contingut en vitamina C, les mandarines reforcen la immunitat i estimulen les defenses, de manera que ajuden a prevenir grips i refredats. La mandarina també alcalinitza l'orina i inhibeix l'aparició d'infeccions en les vies urinàries.
  2. Són capaces de combatre l'anèmia: La seva aportació en vitamina C ajuda a absorbir el ferro que aporten altres aliments vegetals i afavoreix la producció de glòbuls vermells. Pel que la mandarina és una bona opció per a persones amb anèmia.
  3. Fomenta el sistema cardiovascular i és bona per a esportistes: El potassi d'aquest fruit actua com diürètic natural. Els flavonoides que conté com l'hesperidina protegeixen les parets dels vasos sanguinis, i la pectina rebaixa el colesterol perjudicial (LDL), pel que redueix el risc de patir malalties cardiovasculars. Els nutrients de la mandarina fan que es pugui reposar el líquid i els minerals perduts durant l'exercici i quan et poses algus grilla a la boca de seguida se't omple de líquid.
  4. Evita el restrenyiment: La seva fibra estimula el moviment intestinal i redueix l'absorció de greixos i substàncies tòxiques.
  5.  Es ideal per a les embarassades: L'àcid fòlic i la vitamina C són imprescindibles en els processos de divisió cel·lular els primers mesos de gestació.