Els 7 aliments que més restrenyiment provoquen a nens i nenes

Durant els mesos d'estiu el restrenyiment s'aguditza, ja que la calor afavoreix la deshidratació

El restrenyiment infantil és una causa comuna durant la infància. Aquest malestar es dóna en diferents edats i es manifesta sobretot quan hi ha poca ingesta de líquids com l'aigua, que fomenten el trànsit intestinal. El sedentarisme és un altre dels motius del restrenyiment, un fet que darrerament s'ha agreujat pels mesos de confinament. A més, i durant els mesos d'estiu el restrenyiment s'aguditza, ja que la calor afavoreix la deshidratació. Això sumat als canvis en els hàbits dels àpats de les vacances contribueixen a la falta de la mobilitat intestinal bàsica per anar de ventre.

Per combatre el restrenyiment infantil hem d'augmentar la ingesta de líquids i fibra provinent de fruites, verdures, llegums i cereals integrals i limitar certs aliments com aquests: 

 

  1. Gluten: Alguns infants manifesten sensibilitat a la proteïna del gluten, sense ser una intolerància o una celiaquia, els causa problemes de restrenyiment.
  2. Sal: L'excés de sal fa que les caques augmentin la seva duresa i per tant compliquen el fet de fer caca amb regularitat i normalitat.
  3. Plàtans: Els plàtans verds tenen carbohidrats no digeribles que produeixen flatulències i tendeixen a causar restrenyiment. Quan el plàtan és madur però aquests carbohidrats es trenquen en cadenes més curtes i causen el resultat oposat.
  4. Carns vermelles: La carn vermella conté ferro, un mineral que tendeix a restrènyer. Si la carn té molta presència de greix, la digestió és més pesada i augmenta el restrenyiment.
  5. Fregits: L'alta presència de greix en els fregits fan que la digestió sigui més lenta i augmenta la possibilitat de restrenyiment.
  6. Farines i cereals refinats: Els carbohidrats complexos provinents de farines i cereals refinats requereixen un esforç digestiu que alenteix la digestió i provoquen caques dures i restrenyiment. En aquest sentit l'arròs blanc és el que més restreny, ja que el procés de refinament d'aquest arròs s'eliminen totes les capes externes del gra, on s'acumula la fibra i micronutrients, pel que el seu consum resulta en una digestió més lenta i una femta més dures.
  7. Llet i productes làctics: Alguns estudis han demostrat que la llet i altres productes làctics poden agreujar el restrenyiment.