5 recomanacions per llegir a casa amb els infants en temps de coronavirus

Recomanacions per fomentar la lectura i la seva comprensió

Els pares i mares hem d'ajudar a estimular les ganes de llegir dels nostres infants. El paper que juga la comprensió lectora és molt important per tenir bons resultats d'aprenentatge en les altres matèries que estudien.

Cal dir que en la situació actual de confinament dins de casa, les famílies han hagut d'assumir unes responsabilitats d'educació escolar impensables d'imaginar fa uns mesos. En aquesta situació podem donar unes recomanacions per fomentar la lectura i la seva comprensió:

  1. En aquest temps de confinament cal tenir rutines per totes les activitats diàries que fem, un horari preestablert i un lloc còmode per llegir amb els nostres fills i filles.
  2. Llegir-los en veu alta i així els hi farem de model lector. Hem de tenir en compte de controlar el to de veu, l'entonació, els canvis de ritme, els silencis, etc. Pensem que els nens i nenes són imitadors dels adults i si els hi demanem que també llegeixin ells amb veu alta una estoneta, ens servirà per detectar i corregir si tenen alguna dificultat.
  3. Comentar nosaltres quan estem llegint o en acabar les nostres impressions sobre el text, com si ens ha agradat, intercanviar opinions, si els hi recorda una situació real viscuda o llegida, si suposen com acabarà la història... Si no són ells, nosaltres podem aprofitar per preguntar-los: Saps que vol dir aquesta paraula? Penses que la protagonista del conte està trista o enfadada?
  4. Deixar que triïn el que volen llegir, encara que nosaltres els hi proposem lectures diferents com llibres de còmics, d'àlbums gràfics, de relats, de jocs i endevinalles, revistes infantils, històrics, de ciència-ficció, etc.
  5. El món digital ofereix recursos interessants per la lectura i els jocs didàctics i que ens poden servir per jugar o compartir. 

En totes les activitats d'acompanyament a la lectura amb els infants, els adults hem de tenir molta paciència i no tenir pressa. Si es cansen de llegir o hi ha aquell dia que no es concentren, els hi falta fluïdesa o ritme, potser caldrà deixar-ho per una altra estona o bé per l'endemà.


 

Més informació