Els tres tipus de cesària que existeixen

Antigament la cesària es practicava quan la mare moria en el part i el petit seguia viu a l'interior

Una cesària és una intervenció quirúrgica que s'utilitza com a alternativa al part vaginal quan hi ha algun problema o urgència. Durant la cesària, que es porta a terme a quiròfan, s'extreu el bebè i la placenta obrint l'abdomen i l'úter de l'embarassada. 

Antigament la cesària es practicava quan la mare moria en el part i el petit seguia viu a l'interior. Amb el temps es va començar a fer en determinats casos. Avui dia les cesàries són molt freqüent i es considera el mètode més segur quan hi ha complicacions, el que ha incrementat el nombre de cesàries al llarg dels últims anys en un 30%.

Existeixen tres tipus de cesària en funció dels tipus d'incisions: l'horitzontal, en forma de T i la vertical.

  • Horitzontal: És la més comuna, normalment és una incisió de 15 centímetres de llarg i es fa a l'altura del pèl púbic o una mica més amunt. Té una cicatrització més resistent i és la que menys capes fa malbé.
  • La cesària en forma de T: És dona quan es realitzen dos talls, un vertical i un altre horitzontal en forma de T. Es practica quan es busca un espai més gran en aquells casos que els nadons tenen grans dimensions, pels casos que els infants vénen de natges o en parts prematurs.
  • La cesària vertical: És la cesària que es fa des del melic fins al pubis. És la menys estètica i només es practica quan hi ha una màxima urgència i cal extreure al nadó de manera immediata.