El factor RH, què és i com afecta?

Aquesta anomalia es detecta amb una anàlisi de sang per conèixer el grup sanguini de la mare i saber si és Rh negatiu

Si una dona embarassada té la sang Rh negativa i espera un nen o nena amb factor Rh per herència paterna, es produeix una intolerància amb grans complicacions per al segon fill o els que vinguin a continuació. Aquesta afectació no té risc pel primer fill.

I és que l'organisme de la mare crea anticossos contra la sang del nen, el que poden danyar el petit greument, però en el primer embaràs, el perill és mínim, ja que els anticossos només es formen durant els darrers dies de l'embaràs, o després del part. Tot i això, la mare queda sensibilitzada i pel segon fill pot produir anticossos que arriben a la placenta i afecten el fetus.

Aquesta anomalia es detecta amb una anàlisi de sang per conèixer el grup sanguini de la mare i saber si és Rh negatiu. L'ideal és que els dos pares es facin una anàlisi abans de la gestació o durant les primeres setmanes.

Per tractar-ho existeix un tractament profilàctic injectant gammaglobulina antiRh a la dona abans de la concepció o immediatament després del primer part. Quan el futur bebè està afectat, pot estar afectat per una lleu icterícia fins a un trastorn greu d'incompatibilitat sanguínia durant la gestació. Per la icterícia es controla l'evolució del nounat i pels casos greus, es fan transfusions intrauterines al fetus o s'administren grans dosis d'immunoglobulines.