Estàs embarassada? Per precaució utilitza productes com aquest

Estàs embarassada? Per precaució utilitza productes com aquest

Dels innombrables productes que trobem al mercat en coneixem més aviat poc. Només el que ens indiquen en els envasos o instruccions. En els darrers anys s'han anat descobrint substàncies tòxiques que abans passaven desapercebudes en els productes d'ús diari. Mai hem tingut tanta informació sobre el que consumim, per això és avui dia més fàcil prevenir. Molts problemes de salut s'evitarien amb una informació més completa i accessible als ciutadans.

Els cosmètics tradicionals contenen substàncies químiques que poden ser nocives per a la salut, sobretot de les dones embarassades. La ministra de salut francesa Roselyn Bachelot, en el seu afany de protegir, va proposar incloure un logotip en els productes reprotòxics, és a dir, en tots aquells productes tòxics per la reproducció. Després es proposarà als industrials la imposició d'aquest logo en els envasos de productes cosmètics que danyin la salut.

Aquesta mesura s'inclou dins d'una campanya global "sobre els riscos potencials relacionats amb l'ús durant l'embaràs de certs productes químics". La campanya es va anunciar durant el col·loqui europeu: "Medi ambient químic, reproducció i desenvolupament del nen". Avui en dia, una de cada tres parelles realitza consultes sobre problemes de fertilitat. Un home produeix la meitat d'espermatozous que el seu avi. Aquesta situació és tan preocupant com el nombre de càncers de testicles -la xifra s'ha doblat- i l'ascens de les malformacions genitals. Totes aquestes dades estan relacionades amb l'augment de la producció mundial de productes químics, segons el OCDE serà d'un 80% entre 1995 i 2020.

Per protegir la nostra salut, hem d'aplicar el principi de precaució. Pesticides, phtalats, parabens i altres substàncies químiques que queden marcades com a nocives, s'amaguen en els productes d'ús quotidià i ens van danyant una mica cada dia (embalatges, cosmètics, roba, joguines i fins i tot aliments). De fet, hauria de ser tasca dels fabricants demostrar que els seus productes no són ni nocius ni tòxics. Actualment la indústria es regeix per la directiva europea Reach, adoptada el desembre de 2006 i que reglamenta l'ús de 30.000 substàncies químiques. Avui en dia hi ha més de 100.000 molècules en el mercat de les que només n'estan provades 5.000 d'entre les quals 100 probablement són potencialment cancerígenes.

De la mateixa manera que apareix un logotip a les ampolles de begudes alcohòliques per sensibilitzar les dones dels danys que els causa, un nou logo podria aparèixer en els envasos de cosmètics i aliments per alertar a les futures mares de la presència de substàncies químiques nocives per a elles i, per tant, per al fetus.

Així que t'aconsello que siguis previnguda i utilitzis com més possible, aliments ecològics, cosmètica ecològica, roba orgànica o al menys no sintètica, i procura utilitzar estris fets amb materials nobles i naturals.