La ciàtica en l'embaràs, què és i com alleugerir-la

La ciàtica és un dolor que sovint pateixen les embarassades. No és considerada una malaltia per si sola, però habitualment és causada per una lesió o pressió en el nervi ciàtic.

ciàtica en embarassades

El terme ciàtica descriu els símptomes de dolor a la cama, en algunes ocasions de sensació de formigueig, adormiment o debilitat a la cama. Aquests dolors comencen a la part inferior de l'esquena o pasen pels malucs i el nervi ciàtic major a la part posterior de la cama.

En embarassades la ciàtica acostuma a aparèixer a causa de la pressió que exerceix l'úter. Durant la gestació l'augment progressiu de l'úter pot provocar pressió en altres zones, en aquest cas la pressió es dóna en la zona del nervi ciàtic. La ciàtica provoca molèsties i dolor en canviar de posició o en caminar.

Consells per alleugerir la ciàtica en l'embaràs

  • Descansa i dorm bé. La postura al llit pot augmentar les molèsties per ciàtica, per això us recomanem dormir sobre el costat esquerre amb un coixí entre genolls. També és recomanable ubicar a sota de la panxa un altre coixí.
  • Vigila el pes. És evident que l'augment de pes és progressiu al llarg de l'embaràs. Intenta que l'augment no sigui ràpid i concentrat en uns sols mesos perquè no es vegi tan afectada la ciàtica.
  • No facis moviments bruscos. Les bones postures sense realitzar esforços innecessaris t'ajudarà a no fer més pressió del compte en el nervi ciàtic.
  • Practica Ioga. És ideal realitzar ioga prenatal per mantenir-se bé.
  • Camina i fes exercici. Llargues passejades t'ajudaran a activar la circulació en les cames i evitar la pressió al nervi ciàtic. Consulta amb el teu ginecòleg quins exercicis pots fer. Hi ha centres especialitzats en gimnàstica per a embarassades que ajuden a enfortir i preparar el sol pèlvic pel part.